Linkovi

Završne riječi: Ratko Mladić pojačao kampanju etničkog čišćenja


Ratko Mladić insistirao na jednostarješinskom komandovanju, kažu tužioci
Ratko Mladić insistirao na jednostarješinskom komandovanju, kažu tužioci

Na početku završnog izlaganja, Haško tužilaštvo navodi kako je dokazalo da je Ratko Mladić, nekadašnji komandant Vojske Republike Srpske (VRS), jedna od ključnih figura u operaciji etničkog čišćenja u Bosni i Hercegovini (BiH).

Za tvrdnju Odbrane da je bio zaštitnik muslimanskog i hrvatskog stanovništva, tužilac Alan Tieger rekao da se ne može održati kada se pogleda „ogroman korpus dokaza”.

Govoreći o etničkom čišćenju, tužilac je spomenuo namjeru srpske strane da uspostavi „kontrolu na kompletnoj teritoriji u svojim općinama”.

Objašnjavajući dešavanja u Zvorniku i Bijeljini 1992. godine, Tieger je kazao da su pripadnici VRS i „Arkanovi ljudi” počeli iscrtavati etničku kartu BiH.

Tužilac Alan Tieger
Tužilac Alan Tieger

On je kazao da je plan zločinačke prirode počeo prije nego se Mladić pridružio VRS, te da je on takvog plana bio svjestan.

„Do trenutka kada je Mladić preuzeo komandu, uklanjanje Muslimana i Hrvata putem zločina već je bilo u toku”, kazao je Tieger.

Mladiću se sudi za progon nesrpskog stanovništva u općinama širom BiH, terorisanjem stanovništva Sarajeva pod opsadom, za genocid u Srebrenici i druge zločine. Ove godine, Karadžić, nekadašnji predsjednik Republike Srpske i vrhovni komandant VRS-a, osuđen je na 40 godina zatvora zbog zločina koji su opisani i u optužnici protiv Mladića.

„Karadžić i Mladić radili su zajedno na realizaciji zajedničkog cilja”, kazao je tužilac Arthur Traldi, koji je izlaganje završne riječi preuzeo od Tiegera nakon pauze.

Tužilac Arthur Traldi
Tužilac Arthur Traldi

Traldi je kazao da je Mladić, nakon što je u maju 1992. godine preuzeo komandu nad VRS, pojačao kampanju etničkog čišćenja. Na jednoj skupštinskoj sjednici, Mladić je, kako je kazao, insistirao na principu jednostarješinskog komandovanja, te je imao efektivnu kontrolu nad jedinicama.

„Ne možemo imati 100 gazdi kući”, prenio je Traldi riječi Mladića sa sjednice.

U procesu etničkog čišćenja, VRS i druge jedinice, kako je rekao tužilac, činili su zločine „po jednom konstantnom obrascu”. Kazao je da je VRS etnički očistila teritoriju za koju učesnici udruženog zločinačkog poduhvata, a kojem je pripadao i Mladić, smatraju da polažu pravo.

Haško tužilaštvo sutra nastavlja sa iznošenjem završniih riječi. Planirano je da Tužilatvo i Odbrana završno obraćanje okončaju do 15. decembra. Nakon toga slijedi presuda, a koja bi trebala biti objavljena naredne godine. Suđenje Mladiću je počelo u maju 2012. godine.

XS
SM
MD
LG