Linkovi

G-20: Snažne osude, ali i različiti stavovi o ruskom ratu u Ukrajini


Ministar inostranih poslova rusije Sergej Lavrov prisustvuje radnoj sednici o bezbednosti snabdevanja hranom i energijom, tokom samita G-20 u Nusa Dui, Bali, Indonezija, 15. novembra 2022.
Ministar inostranih poslova rusije Sergej Lavrov prisustvuje radnoj sednici o bezbednosti snabdevanja hranom i energijom, tokom samita G-20 u Nusa Dui, Bali, Indonezija, 15. novembra 2022.

Lideri Grupe 20 (G-20) najvećih svjetskih ekonomija počinju u utorak razgovore na ostrvu Bali u Indoneziji, na samitu opterećenom podjelama izazvanim ratom u Ukrajini.

Većina lidera najvećih svjetskih ekonomija u utorak je bila spremna da uputi snažnu poruku osude ruske invazije na Ukrajinu, dok su ih američki i ukrajinski predsjednik, Joe Biden i Volodimir Zelenski, pozvali da nastave da vrše pritisak na Moskvu zbog devetomjesečnog rata u kojem je Ukrajina razorena, a globalna ekonomija teško pogođena.

U nacrtu deklaracije lidera G20, koja se razmatra u utorak, ruski rat u Ukrajini se osuđuje na sličan način kao što su to uradila Ujedinjene nacije, dok se istovremeno prepoznaju različiti stavovi članica.

Pažljivo sastavljeno saopštenje odražava tenzije na samitu na Baliju, u Indoneziji, na kojem učestvuju lideri iz Rusije i Kine, kao i izazov s kojima se suočavaju Sjedinjene Države i njihovi saveznici da izoluju vladu ruskog predsjednika Vladimira Putina s obzirom na to da neke zemlje pokušavaju da izbjegnu da budu uvučene u sukob svjetskih sila, prenosi agencija AP.

U saopštenju, u koje je AP imao uvid" "najsnažnije se osuđuje agresija Ruske Federacije" i "zahtijeva njeno potpuno i bezuslovno povlačenje sa ukrajinske teritorije". U nacrtu se također napominje da postoje različiti stavovi o situaciji i sankcijama protiv Rusije, te da G20 nije forum za rješavanje bezbjednosnih pitanja.

"Većina članica snažno osuđuje rat u Ukrajini i naglašava da on izaziva ogromne ljudske patnje i pogoršava postojeće slabosti u svjetskoj ekonomiji. Postoje različiti stavovi i različite procene situacije i sankcija", navodi se u nacrtu deklaracije, a prenosi agencija Reuters.

Visoki zvaničnik američke administracije je prethodno, na brifingu za novinare u utorak, rekao da će poslije samita biti izdati saopštenje u kojem će "većina" zemalja učesnica oštro osuditi ruski rat protiv Ukrajine.

"Mislim da ćete vidjeti da većina članica G-20 jasno kaže da osuđuju ruski rat u Ukrajini, da vide ruski rat u Ukrajini kao osnovni izvor ogromne ekonomske i humanitarne patnje u svijetu", rekao je zvaničnik, govoreći pod uslovom anonimnosti.

Saopštenje, koje bi trebalo da bude objavljeno na kraju samita kasnije ove nedelje, ima za cilj da pokaže da grupa izoluje Rusiju, članicu G-20, rekao je zvaničnik. Ali nije jasno koliko će zemalja to potpisati.
Rusija je poručila da "politizacija samita nije fer".

"Da, u Ukrajini je rat, hibridni rat koji je Zapad pokrenuo i pripremao godinama", rekao je ruski šef diplomatije Sergej Lavrov, i ponovio Putinov stav da je širenje NATO-a ugrožavalo Rusiju.

Dok se lideri prvenstveno slažu oko tri stuba prioriteta G-20 koje je Indonezija podnijela pod svojim predsjedavanjem — digitalna arhitektura, energetska tranzicija i digitalna transformacija — malo je vjerovatno da će se usaglasiti o Rusiji koja predstavlja ključnu tačku u deklaraciji, kažu diplomatski izvori za Glas Amerike.

U uvodnoj riječi, prije nego što su lideri započeli diskusiju iza zatvorenih vrata, indonežanski predsednik Joko Widodo, domaćin G-20, zamolio je članove da ne dozvole da podjele oko ruske invazije na Ukrajinu poremete njihov plan za jedinstvo i ekonomski oporavak.

"Nemamo drugu opciju, potrebna je saradnja da bi se spasio svijet", rekao je Vidodo i dodao da članovi imaju odgovornost ne samo prema svojim građanima već i prema svijetu.

"Odgovornost znači okončanje rata", rekao je Widodo.

"G-20 mora da bude katalizator inkluzivnog ekonomskog oporavka. Ne treba da dijelimo svijet na dijelove", dodao je on. "Ne smijemo dozvoliti da svijet upadne u još jedan hladni rat."

Indonezija, međutim, ne odustaje od saopštenja. "Moramo da budemo optimisti, to je još uvijek u procesu", rekao je indonežanski ministar za komunikacije i informacione tehnologije Johnny G. Plate novinarima u utorak.

U mogućim prikrivenim kritikama na račun Moskve, kineski predsjednik Xi Jinping je upozorio na korištenje hrane i energije kao oružja.

"Moramo se čvrsto suprotstaviti politizaciji i instrumentalizaciji problema sa hranom i energijom", rekao je on.

Molba Zelenskog

Obraćajući se liderima G-20 virtuelno iz Ukrajine, predsjednik Volodimir Zelenski je izneo niz uslova potrebnih za okončanje rata u Ukrajini.

Pod početnim prijetnjama Zapada bojkotom kako bi se isključio ruski predsjednik Vladimira Putina, Widodo je pozvao Zelenskog iako Ukrajina nije članica grupe.

Druge zemlje koje nisu članice su pozvane kao posmatrači, uključujući Španiju, Holandiju, Singapur i Ujedinjene Arapske Emirate.

Zelenski je rekao da Rusija mora da potvrdi teritorijalni integritet Ukrajine, da povuče svoje trupe sa ukrajinske teritorije i da plati nadoknadu za pričinjenu štetu.

On je više puta upotrebio termin "G-19" kako bi isključio Rusiju i pozvao na međunarodnu konferenciju kako bi se spriječila veća "ruska agresija".

Putin ne prisustvuje samitu lično. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov bio je u prostoriji kada je Zelenski govorio, ali nije odmah komentarisao izjavu ukrajinskog lidera.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron napisao je na Twitteru da su on i kineski predsjednik pozvali na "poštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Ukrajine".

Novinari Glasa Amerike Iulia Yarmolenko, Paris Huang, Ahadian Utama i Chris Hannas doprinijeli su izvještaju. Neke informacije također dolaze od Reutersa i AFP-a.
XS
SM
MD
LG