Linkovi

Analiza: 6 mjeseci nakon rata u Gazi, Izrael se suočava sa sve dubljom izolacijom


Sjevernio dio Pojasa Gaze, 31. mart 2024.
Sjevernio dio Pojasa Gaze, 31. mart 2024.

Šest mjeseci nakon rata u Gazi, ubistvo grupe humanitarnih radnika u izraelskom zračnom napadu saželo je i tešku humanitarnu krizu i nedostatak jasnog izlaza iz sukoba koji Izrael ostavlja sve izolovanijim.

Napad u ponedjeljak navečer u kojem je ubijeno sedam članova grupe za pomoć Svjetske centralne kuhinje (WCK), uključujući šest stranaca, razljutio je čak i neke od najbližih saveznika Izraela, dodajući sve veći pritisak za prekid borbi.

Izraelska vojska je priznala da su njene snage izvele napad greškom i izvinila se za "nenamjernu" smrt sedmorice humanitarnih radnika, među kojima su bili državljani Britanije, Australije i Poljske, dvojni američko-kanadski državljanin i palestinski kolega.

Ali to je malo doprinijelo rastućoj uzbuni u inostranstvu, gdje se javno mnijenje čak i u tradicionalno prijateljskim zemljama poput Britanije, Njemačke ili Australije okrenulo protiv izraelske kampanje u Gazi, pokrenute nakon napada Hamasa na Izrael 7. oktobra.

Američki predsjednik Joe Biden, koji je bio pod sve većim pritiskom svojih pristalica da prekine borbe, rekao je da je ogorčen napadom na konvoj. U četvrtak, nakon razgovora s Netanyahuom, Bijela kuća je zatražila "konkretne i mjerljive korake za smanjenje štete među civilima" i rekla da će buduća podrška SAD biti određena akcijama Izraela.

Povećan pristup pomoći

Netanyahu je u petak naredio ponovno otvaranje prijelaza Erez u sjevernoj Gazi i privremeno korištenje luke Ashdod na jugu Izraela, kao i povećanje pristupa jordanskoj pomoći preko prelaza Kermen Shalom u južnoj Gazi.

Sa Gazom u ruševinama, većina od 2,3 miliona stanovnika protjeranih iz svojih domova i sada zavisi od pomoći za preživljavanje, što je gorko poniženje tokom svetog mjeseca ramazana kada muslimani širom svijeta konzumiraju tradicionalna ramazanska jela i deserte nakon posta.

"Imali smo neke nade prije ramazana, ali ta nada je nestala noć prije početka mjeseca posta", rekla je 33-godišnja Um Nasser Dahman, koja sada živi sa svojom petočlanom porodicom u šatorskom kampu u južnom gradu Rafah, gdje više od polovine stanovništva Gaze se sada nalazi u skloništu.

"Prije rata smo bili dovoljno dobrostojeći, ali smo postali ovisni o ograničenoj pomoći i našim rođacima", rekla je ona putem poruka.

Čak i prije napada na konvoj, Izrael je bio diplomatski izolovan, a Generalna skupština UN-a je više puta pozivala na humanitarni prekid vatre i pod teškim pritiskom da se pojača isporuka pomoći u Gazi, gdje humanitarne grupe kažu da je glad neminovna.

Dok Izrael kaže da su njegove snage ubile hiljade boraca Hamasa i uništile većinu njegovih borbenih jedinica, nekoliko mjeseci nakon rata, izraelske trupe se i dalje bore s grupama boraca u sjevernoj i centralnoj Gazi, u područjima koja su očigledno bila očišćena u ranim fazama rat.

Netanyahu se do sada odupirao pritisku da promijeni kurs, insistirajući da Hamas ostaje egzistencijalna prijetnja Izraelu koja mora biti uništena prije nego što se može vratiti trajni mir.

"Pobjeda je na dohvat ruke. Vrlo je blizu i nema zamjene za pobjedu", rekao je on delegaciji članova republikanskog Kongresa u Jerusalimu u četvrtak, apelujući na veću budžetsku podršku, nekoliko sati prije razgovora s Bidenom.

Ciklus se ponavlja

Izraelska javnost je uglavnom nastavila podržavati ratne ciljeve uništavanja Hamasa i vraćanja kući 134 taoca koji se još u Gazi. No, sam Netanyahu se suočava sa rastućim protestnim pokretom i zahtjevima za novim izborima koje bi, prema anketama javnog mnijenja, teško izgubio.

"Čvrsto osjećam da svi oni izvan Izraela koji pozivaju na prekid vatre ne razumiju situaciju ovdje", rekla je Wendy Carol, 73-godišnja spisateljica i osnivačica start-up-a iz Jerusalima. "Imali smo toliko upada i invazija i mi ćemo stajati kao demokratska jevrejska zemlja."

Ipak, rekla je: "Ne vjerujem premijeru. On je sila koja dijeli podjele u ovoj naciji i mnogi, mnogi ljudi se tako osjećaju."

Dok mirovni pregovori traju, nade u proboj koji bi mogao osigurati pauzu u borbama i omogućiti povratak talaca više puta su propale, a čelnici Hamasa kažu da mogu nastaviti borbu još dugo.

"Šest mjeseci je prošlo, a brigade Al-Kasam i dalje su u stanju da nastave borbu protiv cionističke okupacione vojske", rekao je visoki zvaničnik Hamasa Sami Abu Zuhri.

Rat je pokrenut nakon napada pod vodstvom Hamesa u kojem je zarobljeno više od 250 talaca i ubijeno oko 1.200 ljudi, prema izraelskim izvještajima, u najgorem gubitku života u jednom danu u historiji Izraela. Kampanja je bila najkrvavija ikada za Palestince, sa više od 33.000 ubijenih do sada, prema zdravstvenim vlastima Gaze.

Više od 250 izraelskih vojnika je ubijeno od početka kopnene invazije, pored skoro 350 koji su ubijeni 7. oktobra.

Brojke palestinskih žrtava općenito ne prave razliku između boraca i civila, a Izrael kaže da je više od 10.000 boraca ubijeno, što militantne grupe nisu potvrdile. Ali, prema podacima Ujedinjenih naroda, više od trećine mrtvih bila su djeca.

Razmjere žrtava izazvale su rastuću globalnu uzbunu i zahtjeve za zaustavljanjem rata, ali za ljude u Gazi, čekanje se nastavlja.

"Vjerujem da svemu ima kraj, rat će se završiti", rekla je Um Nasser Dahman u Gazi. "Ali kada?"

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG