Linkovi

Rastući problem sigurnost hrane u uvjetima globaliziranosti opskrbe


Rastući problem sigurnost hrane u uvjetima globaliziranosti opskrbe
Rastući problem sigurnost hrane u uvjetima globaliziranosti opskrbe

Mnoge zemlje su uvele nove strože propise o sigurnosti hrane, a SAD su osnovale međunarodni laboratorij za obuku o sigurnosti hrane

Svugdje u svijetu prehranjivanje obitelji rastući je problem. Hrana koja se konzumira u razvijenim zemljama poput Sjedinjenih Država, često dolazi s raznih strana svijeta. To je počelo zabrinjavati inspektore hrane, nutricioniste, ali i izvoznike.

Na policama trgovine hranom u Rockvilleu, u saveznoj državi Maryland, mogu se naći prehrambeni proizvodi iz cijelog svijeta. Njen vlasnik kaže da se većina suhe i konzervirane hrane uvozi iz Kine, Tajvana, Hong Konga i Singapura, no da kupci i dalje traže nove proizvode.

Međutim, s rastućom potražnjom raste i zabrinutost o sigurnosti određenih proizvoda. Epidemija salmonele u rajčicama iz Sjedinjenih Država i Meksika, ešerihija koli u povrću uvezenom iz Europe te skandal vezan uz melamin u mlijeku u prahu iz Kine ponukali su mnoge zemlje da potraže pomoć u stvaranju novih i strožijih propisa.

Sjedinjene Države su ponudile jedno od rješenja: osnovale su međunarodni laboratorij za obuku o sigurnosti hrane, u blizini Washingtona.

Jackie Han, koji radi za jednu kinesku kompaniju za inspekciju hrane, sudjeluje u njihovom tečaju: "Sigurnost hrane veliki je problem u Kini koji mi želimo zaustaviti. Želimo da hrana proizvedena u Kini bude sigurna za konzumaciju svugdje u svijetu."

Ovaj objekat, u koji su uloženi milijuni dolara, dio je zajedničkih napora američkog Ureda za hranu i lijekove i Sveučilišta Maryland, i prvi je takve vrste. Elizabeth Calvey pomaže u vođenju programa Ureda za hranu i lijekove: "Umjesto da obučavamo sve znanstvenike, u program smo uključili samo nekoliko njih, a onda će oni u svojim matičnim zemljama podučavati svoje kolege novim metodologijama u vlastitim laboratorijima."

Američki organizatori programa nadaju se da će svake godine obučiti oko 200 znanstvenika prehrambene tehnologije iz cijelog svijeta. Svi su oni svjesni da trenutno postoje mnogi problemi u ovoj industriji. Jedan od njih vezan je uz sve veći uvoz suhe i konzervirane hrane iz raznih dijelova svijeta. Tijekom posljednjeg desetljeća, uvoz iz afričkih zemalja povećao se za 227 posto, a iz Azije 211 posto, dok je uvoz prehrambenih proizvoda iz Južne Amerike narastao za 119 posto. To je dovelo do zabrinutosti raznih institucija za javno zdravstvo.

Erik Olson direktor je programa za hranu organizacije Pew Health. On kaže da je novi laboratorij za obuku dobra ideja, no da je to tek prvi korak: "Tečajevi nisu dovoljni. Potrebni su i resursi te predanost pridržavanju propisa na vladinoj razini i od strane prehrambenih tvrtki."

Olson kaže da će cijeli proces potrajati, no optimističan je jer kaže da od ispravne kontrole hrane svi mogu imati koristi.

XS
SM
MD
LG