Linkovi

Antimuslimanske grupe u Americi ponovo u centru pažnje


Hodočasnici se mole napolju u Velikoj džamiji tokom godišnjeg hodočašća hadža u Meki, Saudijska Arabija, 12. juna 2024.
Hodočasnici se mole napolju u Velikoj džamiji tokom godišnjeg hodočašća hadža u Meki, Saudijska Arabija, 12. juna 2024.

Iako je izgledalo da blijede i slabe, grupe koje zagovaraju mržnju muslimana u Sjedinjenim Državama ponovo su u centru pažnje posljednjih mjeseci, i dobile su na snazi ratom Izraela i Hamasa u Gazi.

Mnoge od ovih grupa, kao što su Jihad Watch i Act for America, pojavile su se poslije napada na SAD 11. septembra i rasle zbog straha javnosti od terorizma. Ali kako su ti strahovi nestajali posljednjih godina, tako se i uticaj grupa smanjio. Neke grupe su se raspale, dok su druge gravitirale ka aktuelnijim pitanjima.

Sa vrhunca od 114 u 2017, njihov broj je pao na samo 34 prošle godine, prema Južnom pravnom centru za siromaštvo (Southern Powerty Law Center - SPLC), neprofitnoj organizaciji koja prati delovane grupa mržnje.

Početkom 2023. godine, „islamofobija je polako opadala”, rekao je viši istraživač SPLC-a Caleb Kieffer.

Zatim je uslijedio napad Hamasa na Izrael 7. oktobra, koji je odnio oko 1.200 života i izazvao masivan izraelski vojni odgovor u Gazi.

Antimuslimanske grupe koje su se „oportunistički” uhvatile u koštac sa pitanjima koja izazivaju podjele, kao što su kritička teorija rase i politika koja uključuje LGBTQ, vratile su se u akciju.

„Ove antimuslimanske grupe su se vratile na svoje suštinske poruke”, rekao je Kieffer u intervjuu za Glas Amerike. „Oni su se žestoko bavili retorikom od oktobra prošle godine.”

Na primjer, ACT for America. Osnovala ju je 2007. Brigitte Gabriel, libanska američka politička aktivistkinja koja sama za sebe kaže da je preživjela terorizam, a grupa je prerasla u jednu od vodećih antimuslimanskih organizacija u zemlji.

Na svom vrhuncu, grupa je imala više od 50 aktivnih odbora, od kojih je svako od njih SPLC računao kao zasebnu grupu mržnje. Ali posljednjih godina, većina predstavnišata je ili zatvorena ili prebačena u druge oblasti, ostavljajući ACT for America sa samo osam na najnovijoj listi SPLC-a.

Prema SPLC, ACT for America je zauzeo jedan stav prije 7. oktobra, između ostalog, peticijom koja poziva na „Zaustavljanje invazije na granice koju finansiraju poreski obveznici”.

Poslije 7. oktobra, grupa je pokrenula još jednu peticiju koja je više u skladu sa njenim dnevnim redom i pozivom bivšeg predsjednika SAD-a Donalda Trumpa da prestane da prima palestinske izbeglice iz Gaze.

Upozoravajući svoje sledbenike o domaćem teroru džihadista, Gabriel, koja je pristalica Trumpa, počela je da prodaje svoju antimuslimansku knjigu „Jer oni mrze: Osoba koja je preživjela islamski teror upozorava Ameriku”, u zamjenu za donaciju od 25 dolara.

U snimku pod nazivom „Probudi se Ameriko” u oktobru, ona je tvrdila: „Hamas ima veliku mrežu ćelija koje se šire širom Amerike, od Laurela, u Marylandu, do Tuscona, u Arizoni”.

Druge grupe na sličan su se način vratile na svoj prvobitni dnevni red.

Muslimanski hodočasnici obilaze Kabu, kubičnu zgradu tokom godišnjeg hadža hodočašća u Meki, Saudijska Arabija.
Muslimanski hodočasnici obilaze Kabu, kubičnu zgradu tokom godišnjeg hadža hodočašća u Meki, Saudijska Arabija.

Jihad Watch, web stranica koju vodi istaknuta antimuslimanska figura Robert Spencer, objavila je prošlog oktobra članak u kojem se tvrdi: „Mi smo u ratu između divljaka i civilizacije. Sve ostalo su detalji”.

Osam dana kasnije politička web stranica pod nazivom FrontPage Magazine objavila je članak pod naslovom „Islam je to, glupane”, u kome se navodi da su sve što je Hamas uradio „radili muslimani kroz istoriju i da se praktikuje i danas”.

FrontPage Magazine izdaje Centar za slobodu David Horowitz, još jedna vodeća antimuslimanska grupa. Jihad Watch je projekat tog centra.

ACT for America, Jihad Watch i Centar za slobodu David Horowitz su dio onoga što stručnjaci opisuju kao dobro finansirane, blisko povezane antimuslimanske industrije, pri čemu svaka grupa igra posebnu ulogu u sistemu.

Sa predstavništvima širom zemlje, ACT for America sa sjedištem u Washingtonu daje pokretu glavni zamah, rekao je Kieffer. Centar za bezbjednosnu politiku služi kao njegov think tank, rekao je on.

Grupe koje je odredio SPLC pojavljuju se na drugim listama mržnje. Nekoliko tih grupa koje je Glas Amerike kontaktirao, osudili su to što su se našli na listi. U izjavi za Glas Amerike, portparol ACT-a for America odbacio je oznaku da je „antimuslimanska”, i dodao da je organizacija uvijek primala i uključivala pripadnike svih vjera, uključujući muslimane, i bila domaćin muslimanskim glavnim govornicima na svojim konferencijama.

ACT for America radi na širokom spektru pitanja, od kojih nijedno nije antimuslimansko, rekao je portparol.

„U stvari, od poraza ISIS i Al-Kaide između 2018. i 2024, od ACT-a za Ameriku niste čuli ni jednu rečenicu o radikalnom islamu.”

U odgovoru na pitanje Glasa Amerike, Spencer iz Jihad Watcha optužio je SPLC da blati i kleveta organizacije koje se protive njenoj krajnje ljevičarskoj političkoj agendi spajajući ih sa KKK i neonacistima.

U kratkom intervjuu za Glas Amerike, J. Michael Waller, viši analitičar za strategiju u Centru za bezbjednosnu politiku, nazvao je ovu oznaku „klevetom” i dodao da je to povezano sa kritikom njegove grupe prema iranskoj vladi i Muslimanskoj braći.

Kieffer je branio metodologiju SPLC, naveo je da ona označava samo grupe koje klevetaju i demonizuju ljude zbog njihove rase, vjere, etničke pripadnosti, seksualne orijentacije ili rodnog identiteta. SPLC definiše antimuslimanske grupe mržnje kao organizacije koje govore protiv islama i šire teorije zavjere o muslimanima kao subverzivnoj prijetnji po naciju.

Nije svaka grupa protiv mržnje prema muslimanima izdržala test vremena. Posljednjih godina zatvoreno je desetine predstavništava grupe ACT for America. Portparol ACT je rekao da se većina njegovih grupa članova prešla na digitalne platforme i da se sastaju online. Blog protiv izbjeglica i muslimana, pod imenom Refugee Resettlement Watch ostao je neaktivan i izbačen je sa SPLC liste grupa mržnje.

Druga poznata antimuslimanska grupa pod nazivom Razumijevanje prijetnje objavila je prošle godine da se gasi. Grupom je upravljao bivši agent FBI poznat po širenju antimuslimanskih teorija zavjere.

Druge grupe su se rebrendirale. Prema SPLC, jedno bivše predstavništvo ACT for America sada radi kao AlertAmerica.News. Njegov fokus se kreće od jačanja nacionalne bezbjednosti do borbe protiv komunizma i američkog marksizma.

Kieffer je rekao, iako se centralni fokus grupe možda pomjerio sa islamofobije, ona nastavlja da poziva poznate, antimuslimanske govornike na svoje događaje. S obzirom na to da rat u Gazi i dalje bjesni, oživljavanje islamofobije je nesmanjeno, rekao je Kieffer. To će se vjerovatno promijeniti uoči predsjedničkih izbora u novembru.

„Pretpostavljam da ćemo ponovo polako vidjeti slabljenje kako ove grupe počnu da pokreću druga pitanja”, rekao je on.

Brian Levin, kriminolog i istraživač zločina iz mržnje, primijetio je da su zločini iz mržnje protiv muslimana porasli posljednjih godina, čak i kada se broj grupa iz mržnje smanjivao. To je zato što je mržnja našla novi dom u mainstreamu.

„Suština je u tome da se način na koji se udružujemo da bismo izrazili i pojačali mržnju promijenio”, rekao je Levin u intervjuu za Glas Amerike.

„Fanatici svih vrsta naći će puno ksenofobije i zavjera na mainstream platformama”.

XS
SM
MD
LG