Linkovi

Raspored ukrajinskih trupa izaziva špekulacije o kontraofanzivi


Ukrajinski vojnici pucaju na ruske položaje iz haubice M777 koju su isporučili SAD u ukrajinskoj oblasti Herson, 9. januara 2023.
Ukrajinski vojnici pucaju na ruske položaje iz haubice M777 koju su isporučili SAD u ukrajinskoj oblasti Herson, 9. januara 2023.

Ukrajinske vojne snage uspješno su uspostavile položaje na istočnoj strani rijeke Dnjepar, prema novoj analizi, što je dalo povoda za spekulacije da bi napredovanje moglo biti rani znak dugo očekivane proljetne kontraofanzive Kijeva.

Institut za proučavanje rata, istraživačka grupa sa sjedištem u Washingtonu, izvijestila je kasno u subotu da geolocirani snimci prokremaljskih vojnih blogera pokazuju da su ukrajinske trupe uspostavile uporište u blizini grada Oleški, zajedno sa "stabilnim linijama snabdijevanja" svojih pozicija.

Analitičari široko vjeruju da bi, ako Ukrajina krene u proljetnu kontraofanzivu, glavni cilj bio probijanje kopnenog koridora između Rusije i anektiranog poluostrva Krim, što bi zahtijevalo prelazak rijeke Dnjepar na jugu zemlje.

Odgovarajući na izvještaje ukrajinskih medija u kojima se navodi da uspostavljanje takvih pozicija ukazuje da je počela kontraofanziva, Natalia Humeniuk, glasnogovornica ukrajinske Operativne komande Jug, pozvala je na strpljenje.

Iako nije ni potvrdila ni demantovala izvještaj ISW-a, ona je samo rekla da se detalji vojnih operacija u delti Dnjepra ne mogu otkriti iz operativnih i sigurnosnih razloga.

Govoreći na ukrajinskoj televiziji, Humeniuk je dodala da je to bio "veoma težak posao" kada je "potrebno savladati prepreku kao što je Dnjepar, kada linija fronta prolazi kroz široku i moćnu rijeku".

Šef regije Herson, jednog od četiri dijela Ukrajine za koje je Rusija rekla da ih je ilegalno anektirala u septembru, porekao je u nedjelju da su ukrajinske snage uspostavile uporište na istočnoj obali Dnjepra.

U ažuriranju Telegrama, Vladimir Saldo je rekao da ruske snage "potpuno kontrolišu" područje i spekuliše da slike na koje se poziva ISW možda prikazuju ukrajinske diverzantske jedinice koje su "uspjele da naprave selfi" preko Dnjepra prije nego što su bile prisiljene nazad.

Nakon više od godinu dana od ruske invazije, nedavne borbe su postale rat iscrpljivanja, pri čemu nijedna strana nije uspjela dobiti zamah.

Ali Ukrajina je nedavno dobila sofisticirano oružje od svojih zapadnih saveznika i nove trupe koje su svježe obučene na Zapadu, što je dovelo do sve većeg očekivanja kontraofanzive.

Rakete Patriot američke proizvodnje stigle su u Ukrajinu prošle sedmice, a vojni portparol Jurij Ihnat rekao je u nedjelju na ukrajinskoj televiziji da su neke već otišle u službu na bojnom polju.

Sjedinjene Države su se u oktobru složile da pošalju sisteme zemlja-vazduh, koji mogu gađati avione, krstareće rakete i balističke rakete manjeg dometa poput onih koje je Rusija koristila za bombardovanje stambenih naselja i ukrajinske elektroenergetske mreže.

Najžešće bitke vodile su se u istočnoj oblasti Donjecka, gde se Rusija bori da opkoli grad Bahmut suočena sa upornom odbranom Ukrajine.

U nedjelju je glasnogovornik ruskog ministarstva odbrane Igor Konašenkov tvrdio da su moskovske snage zauzele još dva naselja u zapadnom dijelu Bakhmuta, ne iznoseći dalje detalje ili razjašnjavajući koja su područja još u ukrajinskim rukama.

Na jugu, Dnjepar je mesecima obilježavao liniju kontakta u oblasti Herson, gdje je njegov istoimeni glavni grad redovno gađan granatiranjem od strane ruskih snaga stacioniranih preko rijeke.

Osim što je uspostavio uporište u blizini grada Oleški, preko puta delte Dnjepra od Hersona, ISW je saopštio da se ukrajinske trupe približavaju i obližnjem selu Dači, pozivajući se na podatke ruskih vojnih blogera.

U objavama Telegrama u četvrtak i subotu, ISW je rekao da blogeri tvrde da su ukrajinske snage održavale ove položaje nedeljama i uspostavile stabilne linije snabdijevanja do njih, što ukazuje na nedostatak ruske kontrole nad tim područjem.

Associated Press je potvrdio objave blogera, ali nije bilo moguće odmah nezavisno provjeriti podatke koje su podijelili.

Očekuje se i da će Rusija pokrenuti intenzivnije napade na proljeće, ali ISW je izvijestio da najviši ruski odbrambeni oficiri pokazuju znakove da se možda zalažu za konsolidaciju postojećih dobitaka u Ukrajini, a ne za skupe nove operacije, jer se Moskva bori s nedostatkom i materijala i vojnih snaga.

ISW je citirao komentare finansijera Jevgenija Prigožina, čelnika Wagner grupe - privatne ruske vojne kompanije čiji su borci predvodili ofanzivu na Bakhmut.

U subotu je Prigožinova pres služba objavila komentare koje je dao na svom zvaničnom Telegram kanalu u kojima je tvrdio da ruske snage treba da se "usidre na takav način da ih je moguće samo iščupati kandžama".

Intervju je objavljen ubrzo nakon što su se zapadni lideri sastali u zračnoj bazi Ramstein u Njemačkoj obećali da će obučiti više ukrajinskog osoblja i nastaviti vojnu podršku Kijevu.

Dok Moskva nastoji da poveća broj svojih trupa, Ministarstvo odbrane Ujedinjenog Kraljevstva je u nedjelju na obavještajnom brifingu istaklo da su ruske vlasti pokrenule veliku kampanju regrutacije koristeći društvene mreže, bilborde i državnu televiziju.

Navodi se da ruski zvaničnici "gotovo sigurno nastoje da odgode svaku novu, otvorenu obaveznu mobilizaciju što je duže moguće kako bi minimizirali domaće neslaganje", dok se ocjenjuje da ovaj najnoviji napor vjerovatno neće ispuniti navedeni cilj ministarstva odbrane da regrutuje 400.000 novih dobrovoljaca.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG