Linkovi

Američki tenkovi stižu u maju u Njemačku, počinje obuka ukrajinskih vojnika


Američki sekretar za odbranu Lloyd Austin govori tokom sastanka Kontakt grupe za odbranu Ukrajine, u vazduhoplovnoj bazi u Rammstein, Njemačka, 21. aprila 2023.
Američki sekretar za odbranu Lloyd Austin govori tokom sastanka Kontakt grupe za odbranu Ukrajine, u vazduhoplovnoj bazi u Rammstein, Njemačka, 21. aprila 2023.

Tenkovi M1A1 Abrams američke proizvodnje stići će u Njemačku u maju, a Ukrajinci će uskoro početi obuku na njima, kažu visoki vojni zvaničnici.

Trideset jedan tenk Abrams će stići u bazu u Grafenwohru u Njemačkoj sljedećeg mjeseca kako bi Ukrajinci mogli da započnu 10-nedjeljni kurs o upravljanju tenkovima. Dodatni kursevi obuke i gađanja biće održani u istoj ili u bazi u Hohenfelsu u Njemačkoj, rekli su zvaničnici.

U obuci koju predvode SAD učestvovaće oko 250 Ukrajinaca, a zvaničnici kažu da će 31 tenk Abrams biti isporučen Ukrajini do kraja ove godine.

Vijest dolazi u trenutku kada je američki sekretar za odbranu Lloyd Austin domaćin još jednog sastanka Kontakt grupe za odbranu Ukrajine u petak, gdje se vojni lideri iz više od 50 zemalja fokusiraju na potrebe ukrajinske vojske za oklopnim vozilima, protivvazdušnom odbranom i municijom.

Očekuje se da će Austin na konferenciji za novinare u petak objaviti da će Abrams stići u Njemačku u narednim nedjeljama.

Govoreći u vazduhoplovnoj bazi Rammstein u Njemačkoj, gdje je prvi put sazvao grupu prošlog aprila, Austin je rekao da su članovi grupe obezbijedili više od 55 milijardi dolara bezbjednosne pomoći Ukrajini.

"Više od godinu dana kasnije, Ukrajina je i dalje jaka. Naša podrška nije pokolebala i ponosan sam na napredak koji smo zajedno napravili", rekao je on.

Arhiv - Tenk M1A1 Abrams na pologonu jugoistočno od Bagdada, Irak, 24. augusta 2010.
Arhiv - Tenk M1A1 Abrams na pologonu jugoistočno od Bagdada, Irak, 24. augusta 2010.

Tenkovi Abrams su, posebno, bili dugo očekivani dodatak borbi. Debeli oklop tenka i turbinski motor od 1.500 konjskih snaga čine ga mnogo naprednijim od tenkova iz sovjetskog doba koje je Ukrajina koristila od početka rata.

Bidenova administracija je u januaru objavila da će poslati noviju verziju tenkova Abrams, poznatu kao M1A2, u Ukrajinu nakon što budu nabavljeni i napravljeni, što je proces koji bi potencijalno mogao da potraje godinama.

U martu se administracija odlučila da umjesto toga obezbijedi tenkove M1A1 Abrams, kako bi tenkove "što prije dospjeli u ruke Ukrajinaca", rekao je tada sekretar za štampu Pentagona brigadni general Pat Ryder.

Velika Britanija je prva obećala tenkove zapadnog tipa za Ukrajinu, poslavši svoje tenkove Challenger 2 u pomoć u borbi.

Nakon najave američkih Abramsa u januaru, Njemačka je najavila da će Ukrajini obezbijediti svoje tenkove Leopard 2 i dozvoliti drugim saveznicima koji imaju njemačke tenkove, kao što je Poljska, da učine isto.

XS
SM
MD
LG