Linkovi

UNHCR: Raseljene žene i djevojčice u većoj opasnosti za vrijeme pandemije


Sirijske izbjeglice gledaju kroz prozor unutar izbjegličkog centra dok čekaju na podjelu humanitarne pomoći volontera bugarskog Crvenog križa u Sofiji 17. prosinca 2013. REUTERS / Stoyan Nenov
Sirijske izbjeglice gledaju kroz prozor unutar izbjegličkog centra dok čekaju na podjelu humanitarne pomoći volontera bugarskog Crvenog križa u Sofiji 17. prosinca 2013. REUTERS / Stoyan Nenov

Dok COVID-19 oduzima živote i utječe na zajednice širom svijeta, raseljene žene i djevojke bez državljanstva izloženi su povećanom riziku od rodno uvjetovanog nasilja, upozorava Visoki povjerenik Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR).

"Moramo hitno obratiti pažnju na zaštitu izbjeglica, prognanika i žena bez državljanstva u vrijeme ove pandemije. Oni su među onima koji su najugroženiji. Vrata ne smiju biti otvorena za nasilnike i nikakva pomoć za žene preživjele zlostavljanja i nasilja ", rekla je pomoćnica Visokog povjerenika za zaštitu UNHCR-a Gillian Triggs.

Blokade i karantene nametnute za kontrolu širenja COVID-19 dovele su do pogoršanja socijalno-ekonomskih uvjeta zbog ograničenog kretanja i zatvaranja usluga, rekla je Triggs, dodajući da u takvim okolnostima žene i djevojke "mogu biti prisiljene na seksualni ili dječji brak za preživljavanje od strane njihovih obitelji. "

UN-ova agencija za izbjeglice poziva vlade da osiguraju da se "rastući rizici od nasilja" za žene izbjeglice uzimaju u obzir kao prioritet u njihovim akcijskim planovima za rješavanje pandemije koronavirusa.

Jedna od takvih mjera mogla bi biti određivanje usluga za preživjele rodno uvjetovanog nasilja kao bitnih i održavanje dostupnosti resursa.

U međuvremenu, UNHCR distribuira hitnu novčanu pomoć za podršku preživjelima i ženama u riziku.

Agencija također koordinira sektorske humanitarne intervencije radi ublažavanja rizika od seksualnog i rodno zasnovanog nasilja, uključujući, ali ne ograničavajući se na hitne zdravstvene reakcije.

XS
SM
MD
LG