Linkovi

Sjeverna Koreja testirala još jednu raketu poslije uvođenja sankcija SAD


Lansiranje rakete viđeno iz Južne Koreje, arhiva
Lansiranje rakete viđeno iz Južne Koreje, arhiva

Sjeverna Koreja lansirala je još jednu balističku raketu, prijavila je obalska straža Japana. To je treći raketni test Pjongjanga ove godine.

Vojska Južne Koreje je takođe potvrdila lansiranje rakete i da je projektil bio usmjeren ka istoku. Drugi detalji nisu objavljeni.

Sjeverna Koreja je nastavila sa tempom od 2017, kada su odnosi sa SAD bili na najnižem nivou, i lansirala je tri rakete u roku od 10 dana.

Protekle dvije probe bile su sa hipersoničnim raketama, barem tako tvrdi Pjongjang. Te rakete je teže uočiti i presretnuti.

SAD su izdale osudu raketnog testa, jaču nego uobičajeno. Također su unilateralno uvele sankcije za pet osoba iz Sjeverne Koreje za koje se sumnja da su pomagale Pjognajgu u razvoju oružja.

Državni sekretar SAD Antony Blinken ocijenio je da su raketne probe "duboko destabilizujuće" i da imaju cilj da privuku pažnju.

"To se već dešavalo i vjerovatno će se dešavati. Mi ostajemo fokusirani, sa našim partnerima, da osiguramo da su dobro zaštićeni i da Sjeverna Koreja trpi posljedice", rekao je Blinken za MSNBC.

Prije raketne probe, sjevernokorejsko Ministarstvo spoljnih poslova oštro je kritikovalo SAD i optužilo ih da "namjerno eskaliraju situaciju sa unilateralnim sankcijama".

"Ako SAD nastave sa konfrontacijom, Sjeverna Koreja će biti primorana da snažnije reaguje", rekao je portparol ministarstva.

Administracija predsjednika Joea Bidena nudila je u nekoliko navrata da počne pregovore sa Sjevernom Korejom, ali je Pjongjang to odbijao, uz obrazloženje da Washington prvo treba da učini ustupke i prestane sa "neprijateljskom politikom".

Sjeverna Koreja prekinula je pregovore 2019. kada dvije strane nisu mogle da se dogovore o ublažavanju američkih sankcija u zamjenu za to da Pjongjang odustane od razvoja nuklearnog oružja.

XS
SM
MD
LG