Linkovi

SAD predlažu dodatne sankcije UN Sjevernoj Koreji poslije raketnih testova


Fotografija sjevernokorejskog lansiranja rakete tokom emitovanja programa TV vijesti, na željezničkoj stanici u Seulu, Sjeverna Koreja, 11. januara 2022.
Fotografija sjevernokorejskog lansiranja rakete tokom emitovanja programa TV vijesti, na željezničkoj stanici u Seulu, Sjeverna Koreja, 11. januara 2022.

Sjedinjene Države predložile su uvođenje dodatnih međunarodnih sankcija Sjevernoj Koreji, kao dio šireg napora da se pojača pritisak na Pjongjang nakon izvođenja najnovijih raketnih testova.

Sjedinjene Države su u sredu pojačale sopstvene sankcije protiv Sjeverne Koreje, sankcionišući petoricu Sjevernokorejaca za koje navode da su odgovorni za obezbjeđenje robe za programe naoružanja Pjongjanga.

Pored ovih mjera, Sjedinjene Države žele da Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija uvede jače sankcije, navela je na Twitteru Linda Thomas-Greenfield​, američka ambasadorica u Ujedinjenim nacijama.

Ona nije ponudila više detalja.

Kina i Rusija, stalne članice Savjeta bezbjednosti i koje bi morale da odobre bilo kakve sankcije, nisu odmah reagovale. Obje zemlje su nedavno pozvale na ublažavanje sankcija Sjevernoj Koreji, a ne na jačanje.

Sjevernoj Koreji je već zabranjen širok spektar ekonomskih aktivnosti prema nizu rezolucija Savjeta bezbjednosti. Kina i Rusija pristale su na mnoge od tih sankcija nakon sjevernokorejskih nuklearnih raketnih proba i testova raketa dugog dometa 2017. godine.

Od tada se Sjeverna Koreja uzdržavala od nuklearnih testova ili lansiranja interkontinentalnih balističkih projektila. Međutim, 2019. godine, Sjever je nastavio sa lansiranjem oružja manjeg dometa. Od tada je ta zemlja predstavila nekoliko novih sistema, uključujući mnoge dizajnirane da izbjegnu raketnu odbranu SAD i njenih saveznika.

Ove godine Sjeverna Koreja je izvela već dva testiranja, kako je opisala, hipersoničnih projektila. Rakete imaju manervarske nosioce za povratak koji se odvajaju u letu i teoretski ih je teže presresti.

Američki zvaničnici osudili su lansiranja, ističući da je Sjevernoj Koreji zabranjena aktivnost balističkih projektila postojećim sankcijama UN.

U srijedu su Sjedinjene Države otišle korak dalje. Sekretarjat za finansije uveo je sankcije protiv četvorice Sjevernokorejaca koji borave u Kini i protiv jednog Sjevernokorejca sa sjedištem u Rusiji, optužujući ih da su nabavljali materijale za programe naoružanja Sjeverne Koreje.

Državni sekretar Antony Blinken rekao je da će Sjedinjene Države "koristiti svaki odgovarajući alat" kako bi se pozabave sjevernokorejskim oružjem za masovno uništenje i programima balističkih projektila, "koji predstavljaju ozbiljnu prijetnju međunarodnom miru i bezbjednosti i podrivaju globalni režim neširenja oružja".

Sve zajedno, ovi potezi sugerišu da Sjedinjene Države zauzimaju čvršći stav o sjevernokorejskim raketnim testovima. Od 2019. Sjedinjene Države su umanjile lansiranja Sjeverne Koreje na kratki domet, vjerovatno da bi sačuvale mogućnost za buduće razgovore.

Portparol State Departmenta Ned Price rekao je u srijedu da pristup SAD prema Sjevernoj Koreji "ostaje nepromijenjen".

"Žesto bih se usprotivio ideji da ove sankcije ukazuju na bilo šta drugo osim na istinski napor da se ograniči Sjeverna Koreja – u ovom slučaju, njeni programi balističkih projektila", rekao je Price na redovnom brifingu za štampu. Sjedinjene Države ostaju "voljne, spremne i sposobne" da se uključe u diplomatiju u Sjevernom Koreju, dodao je on.

Sjeverna Koreja je odustala je od nuklearnih pregovora 2019. i saopštila da im se neće vratiti dok Sjedinjene Države ne odustanu od svoje "neprijateljske politike".

Čini se da Sjedinjene Države balansiraju između potrebe da odgovore na testove Sjeverne Koreje sa svojim ciljem da ostave vrata otvorenim za pregovore, rekao je Erik Brewer, bivši zvaničnik Savjeta za nacionalnu bezbjednost Bijele kuće.

"Čini se da ovo formulišu u terminima striktno protiv širenja i izbjegavaju neke formulacije koje bi sugerisalie da se spremaju veći napori usmjereni na pritisak", rekao je Brewer, koji se sada fokusira na nuklearnu politiku u washingtonskom Centru za stratešku i strategiju Međunarodne studije.

Uprkos očiglednoj neefikasnosti postojećih sankcija u pogledu sprječavanja Sjeverne Koreje da razvije svoj program nuklearnog oružja, američki zvaničnici branili su taj pristup, rekavši da je važno postaviti presedan za druge nacije koje razmišljaju o nabavci nuklearnog oružja.

"Nastavljamo da sprovodimo mjere koje ograničavaju ove programe oružja za masovno uništenje i balističke rakete, koje proliferatore i druge loše aktere smatraju odgovornim za svoje aktivnosti", rekao je Price u srijedu. "Nastavićemo to da radimo."

XS
SM
MD
LG