Linkovi

BiH

Radovan Karadžić dovoljno zdrav za žalbenu presudu


Radovan Karadžić za vrijeme statusne konferencije, 10. oktobar 2017.
Radovan Karadžić za vrijeme statusne konferencije, 10. oktobar 2017.

Poboljšani su uslovi za haške pritvorenike Scheveningenu, može se zaključiti iz današnjeg obraćanja Radovana Karadžića, nekadašnjeg predsjednika Republike Srpske (RS) osuđenog na 40 godina zatvora zbog stravičnih zločina u Bosni i Hercegovini.

Karadžić se uspio izboriti da u pritvoru može koristiti laptop, kao i program za komunikaciju skype.

Zahvaljujući predsjedniku Mehanizma za međunarodne sudove Theodoru Meronu, pritvorenici su dobili bolje stolice i kompjutere, ali je Karadžić dodao da bi njemu za rad i da sačuva kičmu, ipak, bolje odgovarao laptop.

U narednim danima on će moći raspolagati laptopom i komunicirati putem skype, ali pod određenim uslovima.

Karadžić, koji je u presudi označen kao ključna osoba u zločinačkom poduhvatu uklanjanja Muslimana i Hrvata iz RS u okviru kojeg je na hiljade ljudi pogubljeno, zahvalio se Meronu i zbog načina kako brine o zdravlju pritvorenika.

„Sto se tiče zdravlja, želim Vama ekselencijo da izrazim zahvalnost zbog vašeg ozbiljnog pristupa potrebama pritvorenika. I tu je zabeležen veliki napredak koje će verovatno biti zapamćen vezano za vaše ime”, kazao je Karadžić.

Karadžić je rekao je da mu je zdravlje je znatno bolje i da osjeća se „znatno popravljeno”.

Karadžić o ljudskim pravima

Karadžić je 2016. godine proglašen krivim i za genocid u Srebrenici, terorisanje građana Sarajeva i korištenje pripadnika UNPROFOR-a za taoce. Na ovu presudu Karadžić je uložio žalbu kojom traži da bude oslobođen krivice.

Statusna konferencija je dio predžalbenog postupka i održava se povremeno kako bi strane u postupku razmijenili informacije vezane za žalbeni postupak, kao i da se provjeri zdravstveno stanje pritvorenika.

Karadžić je iskoristio je statusnu konferecniju i da govori o ljudskim pravima, navodeći različite primjere iz zatvora u Estoniji i Njemačkoj u kojima kaznu služe haški osuđenici.

„Uskraćivanje slobode je dovoljno drastično da uksraćivanje drugih stvari koje su ljudima potrebne nije neophodno i ne bi trebalo dopustiti”, smatra Karadžić, koji je izdao nalog da se u Srebrenici stvore uslovi nepodnošljivi za život.

Meron je odgovorio da ga itekako zanima kako se postupa za haškim osuđenicima u zatvorima u kojima služe kaznu za ratne zločine.

„Činimo sve što možemo kako bismo poboljšali uvjete u kojima se drže naši zatvorenici”, rekao je Meron.

Dio statusne konferencije je bio posvećen i stvarima vezanim za krivični postupak. Karadžićev pravni tim kaže da je konačno dobio pristup dokumentima koji su nosili oznaku tajnosti, a korišteni pred nacionalnim sudovima.

Karadžićevi branioci su dali i neke inovativne prijedloge za promjenu forme statusne konferencije, a vezano je za sam postupak.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG