Linkovi

Hag: Karadžiću 40 godina zatvora


Karažić je u pritvoru od 21. jula 2008. godine i vrijeme koje je do sada proveo u pritvoru biće uračunato u izdržavanje kazne.

Nakon petogodišnjeg suđenja Međunarodni sud ratne zločine počinjene na prostoru bivše Jugoslavije danas je izrekao provostepenu presudu Radovanu Karadžiću, temeljenu na 11 tačaka optužnice Tužilaštva Haškog tribunala. Osuđen je na 40 godina zatvora.

Ratni predsjednik Republike Srpske proglašen je krivim za sve tačke optužnice, izuzev tačke 1 - genocidi u Bratuncu, Foči, Ključu, Prijedoru, Sanskom Mostu, Vlasenici i Zvorniku. Sud je stao na stanovište da je Karadžić direktno odgovoran za genocid u Srebrenici, a proglašen je krivim i za udruženi zločinački poduhvat tokom opsade Sarajeva.


Karadžić je u pritvoru od 21. jula 2008. godine i vrijeme koje je do sada proveo u pritvoru biće uračunato u izdržavanje kazne.

Tokom suđenja Karadžić se branio sam, uz nekoliko pravnih savjetnika koji su pomagali. U više navrata zahtijevao je da suđenje bude ponovljeno. Sve optužbe koje su mu stavljane na teret je odbacivao, ističući da bi, umjesto što mu se sudi, trebalo da bude nagrađen za nastojanja da spriječi rat i krvoproliće.

XS
SM
MD
LG