Linkovi

Radončić: Predložićemo još rigoroznije mjere, građani nisu svjesni šta se dešava


Fahrudin Radončić, ministar sigurnosti BiH
Fahrudin Radončić, ministar sigurnosti BiH

Moraćemo najrigoroznije mjere predložiti Vijeću ministara BiH jer naši građani još nisu svjesni šta se dešava, neka pogledaju malo šta se dešava u Italiji, Španiji i sve će im biti jasno, poručio je ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić.

"Virus je ušaoo u BiH, mi radimo sve što možemo da imamo što manje posljedice, ali građani moraju biti odgovorni'', kazao je ministar Radončić nakon sastanka Koordinacionog tijela Bosne i Hercegovine za zaštitu i spašavanje.

On je saopštio da su eksperti rekli kako situacija nije nimalo ružičasta, da se radi o veoma smrtonosnoj bolesti, te apelovao na građane da se striktno pridržavaju mjera koje su propisali zdravstveni radnici.

Radončić je kazao i da su razmatrali da pojedine hotele u Bosni i Hercegovini pretvore u izolatorijume, jer se tek očekuje veći broj zaraženih korona virusom.

Oružane snage BiH informisale su Koordinaciono tijelo BiH o broju šatora koje planiraju postaviti za trijažu potencijalno zaraženih osoba korona virusom, te čekaju od Predsjedništva BiH odluku da mogu postavljati šatore za trijažu.

''Najveće žarište za širenje virusa su migranti koji su još uvijek na ulici. Na ulicama Sarajeva nema nikog drugog osim migranata. Moramo ih smjestiti u Blažuj, u prihvatni centar, osigurati im njihova prava, ali moramo ih skloniti sa ulice'', upozorio je Radončić.

Radončić je iznio i podatak da je od 9. do 16. marta u Bosnu i Hercegovinu ušlo 81.142 lica, a izašlo 79 000 lica.

Razmatrana je i mogućnost da se zatvore granice za putnički saobraćaj, a ostanu otvorene samo za robni promet.

Takođe je podsjetio da je procesuiran prvi slučaj graničnog policajca koji je pustio tri osobe, uz novčanu naknadu, da uđu u Bosnu i Herceggovinu iako su dolazili iz zemalja čijim državljanima je zabranjen ulaz u BiH zbog visokog rizika na korona virus.

U Bosni i Hercegovini trenutno je 38 potvrđenih slučajeva zaraženih korona virusom.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG