Linkovi

Neposlušni vozač platio kaznu i završio u karantinu


Vozač kamiona iz Srebrenika: Zdrav sam, najvjerovatnije da neću poštovati naredbu o izolaciji
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:23 0:00

Vozač kamiona iz Srebrenika: Zdrav sam, najvjerovatnije da neću poštovati naredbu o izolaciji

Vozač kamiona iz Srebrenika Almir Osmanović koji je prije dva dana na Graničnom prijelazu Orašje iz Njemačke ušao u Bosnu i Hercegovinu i odbio postupati prema uputama Federalne uprave za inspekcijske poslove donesenim vezano za situaciju nastalu širenjem koronavirusa, kažnjen je novčanom kaznom od 150 KM i trenutno se nalazi u izolaciji.

Almir je prije dva dana na GP Orašje ekipi Glasa Amerike rekao kako je u Njemačkoj boravio šest dana, da se ne želi pridržavati pravila te da ne namjerava boraviti u dvosedmičnoj izolaciji.

Nakon reakcije nadležnih institucija, Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona i Federalne uprave za inspekcije poslove, Osmanović je stavljen u 14-dnevni karantin.

Prije izolacije susretao se s još nekoliko osoba, odnosno kako nam je kazao, s kolegama je svratio na piće.

Nakon prelaska granice uputio sam se u krug firme na istovar robe. Policija je nakon objave moje izjave došla i dala mi dokument s uputama i pravilima ponašanja nakon dolaska u BiH, odnosno uputila me u karantin. Krenuo sam da odvezem kolegu i u povratku kući svratio sam s kolegama na piće. Neko me je vjerovatno tada fotografisao i prijavio.

Ja se prvu noć nisam pridržavao nikakvih pravila i otišao sam s društvom da popijem pivo. Pri dolasku kući došla je policija i predočila mi sve dokaze. Kaznili su me novčanom kaznom od 150 KM i rekli mi da moram biti u dvosedmičnoj izolaciji“, kaže Osmanović.

Dodaje kako se trenutno pridržava svih mjera koje su mu izdate te da ranije situaciju nije shvatao ozbiljno.

„Policija me obilazi da provjeri da li se pridržavam uputa, ali situacija za mene nije bila ozbiljna jer su konstantno stizale nove informacije u vezi koronavirusa“.

Na upit kako se trenutno osjeća, vozač kamiona kaže da nema nikakvih poteškoća i da se „osjeća zdravo“.

Narod uvijek mora komentarisati - neko dobro, neko loše. Svako ko me poznaje, zna da nisam mislio ništa loše, nego sam laički rekao da neću ići u izolaciju. Nije mi jasno zašto moram biti kući i ne mogu se kretati jer se osjećam dobro. Čuo sam se s poslodavcem i nemamo mnogo opcija nego da čekamo i trpimo.

Komandir PS Srebrenik Sabin Jusufović za Glas Amerike potvrdio je da su policijski službenici reagirali nakon objave informacije o Osmanovićevom odbijanju boravka u izolaciji te ga, u skladu s mjerama zakona, sankcionirali.

„Osmanoviću je izdat prekršajni nalog po osnovu Zakona o javnom redu i miru, Član 3.,tačka 5. Ministarstva za unutrašnje poslove Tuzlanskog kantona, koji glasi prema kojem je kažnjen: Ko ne postupi po naredbi ili rješenju organa vlasti kojim se zabranjuje pristup ili zadržavanje na određenom mjestu ili ometa i omalovažava organe vlasti, pravna lica koja vrše javno ovlaštenje“, pojašnjava glasnogovornica MUP-a TK-a Amra Kapidžić.

Vlasti apeluju na građane da neodgovorne pojedince prijave lokalnim policijama.

XS
SM
MD
LG