Linkovi

Mladi u SAD: Amerikanci, ali i drugo, treće, četvrto...


Mladi u SAD: Amerikanci, ali i drugo, treće, četvrto...
Mladi u SAD: Amerikanci, ali i drugo, treće, četvrto...

Za Ritu Zhang pitanje šta je ona, Kineskinja ili Amerikanka, je više od simboličnog: „Ja sam zaista i jedno i drugo. Ne mislim da se moram odrediti, odabrati. Ružno je osjećanje biti prisiljavan da se izjašnjavaš po boji kože ili po etničkom porijeklu. Mogu se trsiti da sam Amerikanka, ali ne vidim ništa loše u tome da se osjećam i jedno i drugo.“

Broj mladih Amerikanaca miješanog porijekla raste jako brzo. Tu mješavinu rasnog i etničkog najlakše je uočiti u školama, na univerzitetima i koledžima.... tamo gdje mladih Amerikanaca ima najviše.

Što oni govore o sebi, kakvim se osjećaju, šta o rasnom i etničkom kažu stručnjaci?

Mullins je po ocu Peruanka i Kineskinja, a Mateusov otac je Portugalac. Njih dvoje, inače studenti univerziteta Maryland su, recimo to tako, odlični primjeri vrlo šarolikog, uveliko izmiješanog rasnog i etničkog porijekla mnogih mladih Amerrikanaca.

Nadalje, Mullins je po majčinoj strani....

„.....Irkinja, Njemica, Francuskinja, Indijanka....“

Mateusova majka je mješavina....

„.....Haićanke i američke crnkinje.....“

U Sjedinjenim Državama postoje četiri ključne grupe ili klasifikacije - bijelci, crnci, Azijati i Indijanci - uglavnom temeljene na boji kože.

Mnogi sociolozi, među njima i William Frey sa instituta Brookings, smatraju da je klasificiranje ljudi na taj način zastarjelo:

„Mislim da je određivanje rase, vezano za boju kože, neka vrsta sada povijesnog presedana i da je to u ovovremenim okolnostima stara, prevaziđena klasifikacija.“

„Ako razgovarate sa biolozima oni će vam reći da je jako malo bioloških razlika između osoba iz te četiri grupe“ - dodaje Margaret Simms sa instituta Urban.

Ona smatra da je određivanje etničkog porijekla jednako problematično kao i definiranje rasnog, ali da je generalno vezano za zemlju porijekla, pretke i jezik.

„Hispanik je osoba čije se porijeklo vezuje za zemlje koje je Španija osvajala i kojima je upravljala, zemlje španskog govornog područja“ – navodi kao primjer gospođa Simms.

„A Hispanik može biti bijelac, crnac, Azijat.... tako da je i definiranje etničkog porijekla vrlo komplikovano“ - ističe gosdpodin Frey.

Rekosmo, broj mladih multi-rasnog i multi-etničkog porijekla u Sjedinjemi Državama brzo raste. Najviše ih je na univerzitetima i koledžima gdje pokušavaju steći obrazovanje i iskorititi mogućnosti koje njihovi roditelji i bliži preci nisu imali.

Gospođa Simms ističe:

„Studenti, mladi isprepletenog rasnog i etničkog porijekla se susreću svakodnevno i njihove eventualne predrasude vezane ra rasu i etnicitet blijede i nestaju.“

Rita Zhang
Rita Zhang

Rita Zhang, studentkinja univerziteta Maryland, će reći:

„Za mnoge od nas dolazak na koledž je, po prvi put, ulazak u sredinu punu različitosti i potpuno drugačije okruženje od onog u kojem smo do tada odrastali.“

Rita je rođena u Sjedinjenim Državama, njeni su kineskog porijekla.

I Amir i Munir, studenti takođe, su rođeni u Americi. Amir za sebe kaže:

„Kao prvo, određujem se kao musliman, a zatim po tome gdje sam rođen i odrastao, a potom po precima... I mogu reći... ja sam musliman američko-bengalskog porijekla.“

Amir Quassam
Amir Quassam

I Rita, i Amir i Munir kažu da još uvijek ima diskriminacije među samim studentima, ali da je sve rjeđa i slučajnija.

Za Ritu i pitanje šta je ona, Kineskinja ili Amerikanka, više od simboličnog:

„Ja sam zaista i jedno i drugo. Ne mislim da se moram odrediti, odabrati. Ružno je osjećanje biti prisiljavan da se izjašnjavaš po boji kože ili po etničkom porijeklu. Mogu se trsiti da sam Amerikanka, ali ne vidim ništa loše u tome da se osjećam i jedno i drugo.“

Takav način razmišljanja i određivanja prema vlastitom porijeklu vjerojatno će biti opća karakteristika generacija koje dolaze:

„Sada je u Sjedinjenim Državama, među djecom starosti od tri godine, manje bijelih nego djece drugog rasnog ili etničkog porijekla. I kako ti trogodišnjaci budu odrastali, i kako budu pristizale nove generacije, i kako one budu starile, Amerikanci će sve više i više biti rasno i etnički složeniji, izmješaniji“ - kaže gospodin Frey.

A Rita Zhang još jednom naglašava:

„Kineskinja ili Amerikanka? Ja sam zaista i jedno i drugo.

XS
SM
MD
LG