Linkovi

Putin i Xi se zalažu za "multipolarni, pravedniji svjetski poredak"


Arhiv - Susret Xi Jinpinga i Vladimira Putina
Arhiv - Susret Xi Jinpinga i Vladimira Putina

Ruski predsjednik Vladimir Putin i kineski predsjednik Xi Jinping razgovarali su telefonom u četvrtak, a kako navodi Kremlj, i ponovili svoje čvrste diplomatske veze, odbacujući ono što su nazvali "miješanjem SAD-a" u poslove drugih zemalja.

Dvojica lidera su također razgovarali o stvaranju "multipolarnog, pravednijeg svjetskog poretka" i o tome kako će nastaviti da održavaju "blisku ličnu interakciju" u budućnosti, rekao je pomoćnik Kremlja Jurij Ušakov tokom brifinga za novinare u četvrtak.

Rusija i Kina proglasile su partnerstvo bez ograničenja prije dvije godine tokom Putinove posjete Pekingu. Ta posjeta je uslijedila samo nekoliko dana prije nego što je Rusija započela invaziju na Ukrajinu. Ušakov je rekao da sada nema planova za bilo kakve predstojeće posjete. Dvojica lidera su prošle godine dva puta razgovarala uživo.

Telefonski poziv dolazi pošto su se obje zemlje posljednjih godina suočile sa sankcijama. SAD i njihovi saveznici uveli su sankcije Pekingu u vezi s kršenjem ljudskih prava većinskog muslimanskog ujgurskog stanovništva u kineskoj provinciji Xinjiang. Rusija je sankcionisana zbog invazije na Ukrajinu u februaru 2022.

Putin i Xi su govorili o tome da su rastuće ekonomske veze između dvije zemlje na "neviđeno visokom nivou", navodi se u saopštenju Kremlja.

Podaci kineske carine pokazuju da je trgovina između Kine i Rusije dostigla 218,2 milijarde dolara u periodu od januara do novembra 2023, čime je ispunjen cilj koji je prvobitno bio postavljen za 2024. godinu, navodi agencija Reuters.

Pored toga, prošle godine Rusija je prestigla Saudijsku Arabiju kao najveći kineski dobavljač sirove nafte, ističući njihove sve veće energetske veze dok druge evropske zemlje pronalaze alternativu za naftu usred sankcija.

Ušakov je na brifingu rekao da Kina i Rusija planiraju nastavak zajedničkih energetskih projekata ove godine. Dodao je da su Putin i Xi razgovarali o izgradnji "finansijske infrastrukture koja osigurava pouzdanost plaćanja". Obje zemlje su povećale trgovinu koristeći rusku rublju i kineski juan.

Tokom razgovora, dvojica lidera razgovarali su o ratu u Ukrajini i rastućem sukobu na Bliskom istoku. Rusija također podržava politiku Kine u Tajvanu, rekao je Ušakov.

Kineski državni mediji objavili su slične komentare, izvještavajući da je Xi rekao Putinu da dvije zemlje trebaju nastaviti blisku stratešku komunikaciju kako bi branile svoj suverenitet i sigurnost i suprotstavljale se vanjskom miješanju u njihove unutrašnje stvari.

Kineski državni mediji također su citirali Xija koji je rekao da su Kina i Rusija "zajedno prebrodile mnoge oluje".

Neke informacije za ovaj izvještaj dali su Reuters i AFP.
  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG