Linkovi

Kremlj: Putin se nakon pobune sreo sa Prigožinom i njegovim borcima


O sastanku je prvi izvijestio francuski list Liberation, koji je rekao da se Prigožin sastao s Putinom i šefom Nacionalne garde Viktorom Zolotovom i šefom SVR-a za vanjske obavještajne službe Sergejem Nariškinom.

Predsjednik Vladimir Putin razgovarao je u Kremlju sa osnivačem Wagner plaćeničke grupe Jevgenijem Prigožinom i njegovim komandantima o oružanoj pobuni koju je Wagner pokušao pokrenuti protiv vrha vojske, rekao je Putinov portparol u ponedjeljak.

Sastanak je, prema riječima portparola Kremlja Dmitrija Peskova, održan 29. juna, pet dana nakon prekinute pobune, za koju se smatra da je predstavljala najozbiljniji izazov za Putina od njegovog dolaska na vlast posljednjeg dana 1999. godine.

Peskov je rekao novinarima da je Putin na sastanak pozvao 35 ljudi, uključujući komandante jedinica Prigožina i Vagnera, i da je sastanak trajao tri sata.

“Jedino što možemo reći je da je predsjednik dao svoju ocjenu djelovanja čete (Wagnera) na frontu tokom Specijalne vojne operacije (u Ukrajini) i dao je ocjenu događaja od 24. juna (dan pobune). )“, rekao je Peskov novinarima.

Rekao je da je Putin slušao objašnjenja komandanata o tome šta se dogodilo i da im je ponudio dalje opcije za zapošljavanje i borbu.

„Komandanti su izneli svoju verziju onoga što se dogodilo (24. juna). Istakli su da su čvrste pristalice i vojnici šefa države i vrhovnog komandanta. Takođe su poručili da su spremni da nastave borbu za Domovina“, rekao je Peskov.

Kratka pobuna koju je predvodio Prigožin, u kojoj su Wagnerovi borci preuzeli kontrolu nad južnim gradom Rostovom na Donu i zgradom vojnog štaba, zaustavljena je je dogovorom koji je posredovao bjeloruski lider Aleksandar Lukašenko.

Putin, koji je događaje uporedio sa previranjima koja su zahvatila Rusiju uoči Ruske revolucije 1917. godine, od tada je zahvalio svojoj vojsci i bezbjednosnim službama što su spriječili haos i građanski rat.

Prigožin je rekao da pobuna nije imala za cilj rušenje vlade, već "privođenje pravdi" vojske i šefova odbrane za, kako je rekao, njihove greške i neprofesionalne postupke u Ukrajini.

Putin je do sada držao ministra odbrane Sergeja Šojgua i načelnika Generalštaba Valerija Gerasimova na mjestu, sudeći po nastupima obojice na državnoj televiziji - odbijajući Prigožinove apele da ih smijeni.

Prigožin je trebalo da ode u Belorusiju prema uslovima sporazuma koji je okončao pobunu. Ali Lukašenko je prošle sedmice rekao da se Prigožin vratio u Rusiju i da Wagnerovi borci još nisu prihvatili ponudu da se presele u Bjelorusiju, što je pokrenulo pitanje o implementaciji sporazuma.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG