Linkovi

Putin šalje signal Zapadu letom u novom nuklearnom bombarderu


Ruski predsjednik Vladimir Putin sprema se za let na moderniziranom strateškom bombarderu Tu-160M s nuklearnim kapacitetom, u Kazanju, Rusija, 22. februara 2024.
Ruski predsjednik Vladimir Putin sprema se za let na moderniziranom strateškom bombarderu Tu-160M s nuklearnim kapacitetom, u Kazanju, Rusija, 22. februara 2024.

Ruski predsjednik Vladimir Putin letio je u četvrtak u moderniziranom strateškom bombarderu Tu-160M koji može nositi nuklearno oružje, što je potez koji će se na Zapadu vjerojatno vidjeti kao jasan podsjetnik na nuklearne sposobnosti Moskve.

Divovski avion s okretnim krilima, kodnog naziva "Blackjacks" od strane vojnog saveza NATO-a, modernizirana je verzija bombardera iz doba Hladnog rata.

Državna TV prikazala je Putina kako se spušta niz ljestve iz aviona nakon leta i novinarima govori da je to pouzdana i modernizirana letjelica koju ruske zračne snage mogu prihvatiti.

"To je novi stroj, puno toga je novo. Lakše ga je kontrolirati. Pouzdan je", rekao je Putin.

Ruski čelnik, za kojeg se očekuje da će lako osvojiti još jedan šestogodišnji mandat sljedećeg mjeseca, poletio je u trenutku kada su Moskva i Zapad u sukobu oko ruskog rata u Ukrajini i smrti opozicionog političara Alekseja Navalnog u zatvoru.

Neki ruski i američki diplomati kažu da ne pamte vrijeme lošijih odnosa između dvije najveće svjetske nuklearne sile, uključujući i tokom Kubanske raketne krize 1962. godine.

Državna TV prikazala je divovski avion, kojem Rusija daje nadimak "Bijeli labudovi", kako polijeće i slijeće na pistu koja pripada tvornici u Kazanu koja proizvodi modernizirani supersonični avion, a dopisnik Pavel Zarubin to je uzbuđeno nazvao "jedinstvenim događajem".

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je putanja leta aviona vojna tajna. Let s Putinom trajao je 30 minuta, izvijestile su ruske novinske agencije.

Tu-160M, koji ima četveročlanu posadu, sposoban je nositi 12 krstarećih projektila ili 12 nuklearnih projektila kratkog dometa i može preletjeti 12.000 km bez zaustavljanja.

Ruska nuklearna doktrina utvrđuje uslove pod kojima bi ruski predsjednik razmotrio korištenje nuklearnog oružja: općenito kao odgovor na napad korištenjem nuklearnog ili drugog oružja za masovno uništenje ili na upotrebu konvencionalnog oružja protiv Rusije "kada je postojanje države ugroženo".

Bivši predsjednik Dmitrij Medvedev, sada zamjenik predsjednika ruskog Vijeća sigurnosti, opetovano je upozoravao na rizik od nuklearnog sukoba sa Zapadom otkako je Moskva poslala desetke hiljada vojnika u Ukrajinu 2022. godine.

Ali Putin, koji je vrhovni komandant ruskih oružanih snaga, rekao je u oktobru da postojanje ruske države nije ugroženo i da "nijedna osoba zdrave pameti ne bi pomislila upotrijebiti nuklearno oružje protiv Rusije".

Prema ugovoru potpisanom 2018, deset moderniziranih nuklearnih bombardera Tu-160M trebalo bi biti isporučeno ruskim zračnim snagama do 2027. po cijeni od 163 milijuna dolara po svakom.

Tupoljev, proizvođač aviona, kaže da je modernizirana verzija bila 60 posto učinkovitija od starije verzije sa značajnim poboljšanjima.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG