Linkovi

Putin kaže da će rat u Ukrajini ojačati Rusiju


Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u srijedu da njegova zemlja nije izgubila ništa zbog vojne operacije u Ukrajini i da je ojačan suverenitet Rusije.

Putin je na ekonomskom forumu u Vladivostoku poručio da su svi potezi Rusije "usmjereni na to da se pomogne narodu u Donbasu".

"To će na kraju dovesti do jačanja naše zemlje iznutra i njene spoljne politike", ocijenio je ruski lider.

Rusija je izvršila invaziju na Ukrajinu krajem februara, a nakon što je bila primorana da odustane od napada na Kijev, usredsredila se na region Donbas u istočnoj Ukrajini gdje se proruski borci i ukrajinske snage sukobljavaju od 2014. godine.

Putin je takođe kritikovao sporazam, postignut uz posredovanje Ujedinjenih nacija i Turske, o nastavku izvoza žitarica iz Ukrajine u svjetlu globalne krize u snabdijevanju hranom, i ustvrdio da žito ne ide u najsiromašnije zemlje.

Zajednički koordinacioni centar, koji nadzire primjenu sporazuma, rekao je da je do utorka više od 2,2 tone žita i drugih prehrambenih proizvoda napustilo ukrajinske luke na oko 100 brodova. Među destinacijama su Italija, Turska, Iran, Kina, Rumunija, Džibuti, Njemačka i Liban.

Mihailo Podoljak, savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, rekao je agenciji Reuters da su ruske izjave o sporazumu "neočekivane" i "neosnovane".

Dok se Evropska unija priprema da predloži ograničenje cijena ruskog gasa, da bi pokušala da suzbije energetsku krizu, Putin je zaprijetio da će zaustaviti isporuku svih zaliha ako se EU odluči na taj potez.

"Nećemo ispoštovati ugovore. Nećemo isporučivati ništa ako je to suprotno našim interesima. Nećemo isporučivati gas, naftu, ugalj, ložno ulje - ništa" upozorio je Putin.

Evropa obično iz Rusije uvozi oko 40 posto zaliha gasa i 30 posto nafte.

U međuvremenu, britansko Ministarstvo odbrane saopštilo je u srijedu da je tokom prethodna 24 sata bilo žestokih borbi u Donbasu, u sjevernoj Ukrajini blizu Harkova i u južnoj oblasti Herson.

"Više prijetnji širom 500 kilometara teritorije test su sposobnosti Rusije da koordiniše operacije i raspodijeli resurse. Na početku rata, neuspjeh Rusije da to uradi bio je jedan od razloga loših vojnih rezultata", navedeno je iz Ministarstva.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG