Linkovi

Putin: Nastavlja se "dijalog" sa SAD o Amerikancima zatvorenim u Rusiji


Vladimir Putin
Vladimir Putin

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao zvaničnici SAD i Rusije vode "dijalog" u vezi s oslobađanjem dvojice Amerikanaca koji se trenutno drže u ruskom pritvoru zbog optužbi za špijunažu, što oni čvrsto negiraju.

Putin je tokom godišnje konferencije za štampu u četvrtak rekao da je zamjena zatvorenika u kojoj bi bili novinar Wall Sreet Journala Evan Gerškovič i/ili veteran američkih marinaca Paul Whelan "komplikovana ", ali se nada da će sporazum biti postignut, prenijela je redakcija Radija Slobodna Evropa na englesko jeziku.

"Dijalog je u toku. Komplikovan je. Ali odluka mora biti takva da obostrano zadovoljiti sve strane", rekao je on na pitanje o dvojici pritvorenika.

U pitanju koje je postavio novinar New York Timesa nisu spomenuti drugi Amerikanci koji su pritvoreni u Rusiji, uključujući novinarku Radija Slobodna Evropa Alsu Kurmashevu.

Gershkovich je priveden krajem marta u gradu Jekaterinburgu na Uralu. Ruska Federalna služba bezbjednosti (FSB) saopštila je u vrijeme hapšenja da je pokrenula slučaj špijunaže protiv novinara zbog prikupljanja, kako je navela, državnih tajni o vojno-industrijskom kompleksu u ime američke vlade, što su Wall Sreet Journal i SAD odlučno odbacile.

Sud u Moskvi je u četvrtak, 14. decembra, odbacio žalbu Gershkovicha na produženje pritvora.

Whelan je uhapšen 2018. i osuđen 2020. po optužbi za špijunažu, koju on i Washington negiraju. Osuđen je na 16 godina zatvora i trenutno je u zatvoru u ozloglašenoj ruskoj kaznenoj koloniji u Mordoviji.

On je bio šef za globalnu bezbjednost u američkoj kompaniji koja se bavi auto-dijelovima kada je uhapšen. On i njegovi rođaci insistiraju da je boravio u Rusiji da bi prisustvovao vjenčanju.

Nekoliko Amerikanaca je uhapšeno u Rusiji posljednjih godina pod optužbama za koje njihove porodice, pristalice, a u nekim slučajevima i vlada SAD, navode da su izmišljene.

Portparol State Departmenta Matthew Miller rekao je novinarima 5. decembra da je Washington posljednjih nedjelja dao Moskvi "više predloga, uključujući i jedan značajan" da se Gershkovich i Whelan oslobode, ali da ih je Rusija odbacila.

"Nije jednostavno, neću sada da ulazim u detalje, ali generalno mi se čini da govorimo jezikom koji je međusobno razumljiv. Nadam se da ćemo naći rješenje. Ali, ponavljam, američka strana mora da nas sasluša i donese odgovarajuću odluku, onu koja odgovara ruskoj strani", rekao je Putin.

Kurmashševa, novinarka Tatarsko-baškirskog servisa RSE-a iz Praga, koja ima dualno američko i rusko državljanstvo, nalazi se u ruskom pritvoru od 18. oktobra pod optužbom da je prekršila propise zakona o "stranim agentima".

Ona je uhapšena kada je otišla u Rusiju zbog hitne porodične situacije.

Ruski mediji prenijeli su ranije ove nedjelje da je ona također optužena za distribuciju "lažnih" vijesti o ruskim oružanim snagama, za šta je maksimalna kazna 10 godina zatvora.

RSE je odbacio i navodi da je Kurmasheva "nepravedno privedena".

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG