Linkovi

Kremlj pojasnio Putinovu odluku o imenovanju civilnog ekonomiste na mjesto ministra odbrane


Vladimir Putin i Sergej Šojgu
Vladimir Putin i Sergej Šojgu

Vladimir Putin je u nedjelju za novog ministra odbrane iznenađujuće imenovao civilnog ekonomistu.

To je pokušaj ruskog predsjednika da pripremi Rusiju za ekonomski rat pokušavajući bolje iskoristiti budžet za odbranu i iskoristiti veće inovacije za pobjedu u Ukrajini.

Više od dvije godine nakon sukoba, koji je obje strane koštao velikih žrtava, Putin je predložio Andreja Belousova da zamijeni svog dugogodišnjeg saveznika Sergeja Šojgua na mjestu ministra odbrane.

Belousov je 65-godišnji bivši potpredsjednik vlade koji se specijalizirao za ekonomiju i igrao je važnu ulogu u nadgledanju ruskog programa bespilotnih letjelica.

Poznato je da je veoma blizak Putinu i da dijeli viziju ruskog lidera o obnovi jake države.

U međuvremenu Putin želi da Šojgu postane sekretar moćnog ruskog Vijeća sigurnosti.

Njegov novi posao tehnički se smatra korakom ka njegovoj ulozi u Ministarstvu odbrane, što osigurava kontinuitet i omogućava mu da sačuva obraz.

Ruski vojni blogeri žestoko su kritizirali Šojgua zbog niza povlačenja na koje je ruska vojska bila prisiljena 2022.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da promjena ima smisla jer se Rusija približava situaciji poput Sovjetskog Saveza sredinom 1980-ih, kada su vojni i organi za provođenje zakona činili 7,4% bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Peskov je rekao da to znači da je od vitalnog značaja osigurati da se takva potrošnja bolje integriše u ukupnu ekonomiju zemlje.

Zbog toga Putin sada želi civilnog ekonomistu u Ministarstvu odbrane, dodao je Peskov.

Ruski ekonomisti su do sada u velikoj mjeri osigurali ekonomsku stabilnost i rast uprkos najstrožijim sankcijama koje su ikada uvedene velikoj ekonomiji.

Promjene su najznačajnije koje je Putin napravio od pokretanja, kako je rekao, specijalne vojne operacije u Ukrajini 2022. godine.

One ukazuju na to da Putin želi da iskoristi više ruske ekonomije za rat u Ukrajini.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG