Linkovi

Medicina: „Berlinsko srce“ za život djece


Uz pomoć "Berlinskog srca" djeca za koju je jedini izlaz hitna transplantacija srca mogu čekati na novo srce i živjeti i do 190 dana.

U studiji objavljenoj ovog tjedna u „New England Journal of Medicine“ predočene su sve koristi i potvrđena sigurnost upotrebe male srčane pumpe nazvane "Berlinsko srce," razvijene u Njemačkoj. Studija se zasniva na podacimm i iskustvima iz 17 medicinskih institucija Sjeverne Amerike i Evrope. Istraživanja su vodili doktori klinike za djecu medicinskog univerziteta Baylor u Houstonu, američka savezna država Texas.

U najkraćem, malim "Berlinskim srcem," od 2007. godine kada su testiranja počela, do danas spašeni su životi brojne djece.

Jedan od njih je Marco Murguia, sada 16-godišnjak, tinejdžer koji živi životom normalnim za njegovo doba. Početkom 2007. godine njegova majka Connie uočila je da je, tada desetogodišnji, Marco spor, trom, da se brzo zamara i odvela ga je u dječiju kliniku univerziteta Baylor.

„Njegovo srce nije pumpalo dovoljno krvi“ - prisjeća se Connie.

Ljekari su, nakon temeljitih pregleda, Marca Murguia stavili na listu za transplantaciju srca. Čekanje na toj listi je u većini slučajeva dugotrajno i Marco je tri mjeseca bio priključen na "Berlinsko srce."

To je mala pumpa koja normalizira rad srca, priključena cjevčicama ubačenim do srca kroz grudni koš.

Doktor Charles Fraser, glavni hirurg klinike za djecu, inače i glavni voditelj istraživanja i testiranja "Berlinskog srca" kaže:

„Osnovna funkcija srca je da pumpa onoliko krvi koliko tijelu treba. Veličina i snaga pumpe prilagođava se veličini tijela svakog pacijenta.“

Djecu, za koju je jedini izlaz transplantacija srca, moguće je održavati u životu pod sedativima i u stanju mirovanja nekoliko tjedana. Uz pomoć "Berlinskog srca" mogu čekati na novo srce i živjeti i do 190 dana, dakle preko pola godine.

Doktor Fraser je "Berlinsko srce" koristio prvi put prije sedam godina, spašavajući život jednog dječačića:

„Taj dječačić ne bi preživio. Rad njegovog srca podržali smo pumpom prilagođenom njegovoj veličini. Nakon transplantacije taj dječak je jako dobro.“

Praćenjem primjene rada "Berlinskog srca" utvrđeno je da trećina pacijenata doživi umjereni srčani udar. Takav rizik je prihvatljiv jer je procenat onih koji prežive uz podršku te pumpe daleko veći, ističe doktor Fraser i dodaje:

„Djeca za koju je jedini izlaz transplantacija, ako ne dobiju novo srce, neće preživjeti.“

On se nada da će naredna istraživanja i testiranja "Berlinskog srca" dovesti do daljeg ušavršavanja rada pumpe i da će mnoga djeca, poput Marca Murguia, zahvaljujući toj pumpi preživjeti do transplantacije koja će im omogućiti da žive normalnim životom.
Medicina: „Berlinsko srce“ za život djece
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00
XS
SM
MD
LG