Linkovi

Pucnjava na rođendanskoj zabavi u Alabami: Četvoro mrtvih


Policajci na mjestu zločina, dan nakon pucnjave na rođendanskoj zabavi tinejdžera u plesnom studiju, u Dadevilleu, Alabama, 16. aprila 2023.
Policajci na mjestu zločina, dan nakon pucnjave na rođendanskoj zabavi tinejdžera u plesnom studiju, u Dadevilleu, Alabama, 16. aprila 2023.

Istražitelji su prikupljali dokaze u nedjelju u plesnom studiju u Alabami gdje su četiri osobe ubijene, a više njih ranjeno tokom pucnjave u subotu uveče na rođendanskoj zabavi jednog tinejdžera.

Pucnjava se dogodila oko 22:30 sati. u Dadevilleu, Sgt. rekao je Jeremy Burkett iz Agencije za provođenje zakona Alabame. Nije bilo prve potvrde šta je dovelo do pucnjave. Nije odmah poznato da li je osumnjičeni u pritvoru.

"Četiri su života tragično izgubljena u ovom incidentu i bilo je mnogo povreda", rekao je Burkett na konferenciji za novinare u nedjelju ujutro.

Pucnjava je potresla grad od 3.200 stanovnika, koji se nalazi oko 92 kilometra sjeveroistočno od Montgomeryja u Alabami.

Šef policije u Dadevilleu Jonathan L. Floyd je zastao kako bi se pribrao prije nego što je govorio na konferenciji za novinare.

„Ono čime smo se bavili je nešto što nijedna zajednica ne bi trebalo da trpi. Samo vas molim za strpljenje. To će biti dug proces, ali iskreno tražim vaše molitve - rekao je Floyd.

Više od 12 sati nakon pucnjave, istražitelji su nastavili da ulaze i izlaze iz plesnog studija Mahogany Masterpiece, označenog transparentom koji visi na vanjskoj strani jednospratnice u centru Dadevillea. Gradski i okružni dužnosnici su se okupili oko zgrade suda okruga Tallapoosa manje od jednog bloka dalje, gdje su zvaničnici spustili američke i zastave Alabame na pola koplja.

Pastor Ben Hayes, koji služi kao kapelan za policijsku upravu Dadeville i za lokalni srednjoškolski fudbalski tim, rekao je da su većina žrtava tinejdžeri jer se pucnjava dogodila na rođendanskoj zabavi jednog 16-godišnjaka. On je rekao da je pucnjava potresla mali grad u kojem su teški zločini rijetki.

“Jedan od mladića koji je ubijen bio je jedan od naših zvijezda sportista i jednostavno sjajan momak. Tako da sam poznavao mnoge od ovih učenika. Dadeville je mali grad i ovo će uticati na sve u ovoj oblasti”, rekao je Hayes.

Školski sistem okruga Tallapoosa rekao je da će savjetovanje biti dostupno učenicima u školama u ponedjeljak, rekao je školski nadzornik Raymond C. Porter.

“Jutros tugujem sa ljudima iz Dadevillea i mojim sugrađanima iz Alabama. Nasilnom zločinu NEMA mjesta u našoj državi, a mi smo pažljivo ažurirani od strane policije kako se pojavljuju detalji”, rekla je guvernerka Alabame Kay Ivey u izjavi objavljenoj na društvenim mrežama.

Predsjednik Joe Biden obaviješten je o pucnjavi, saopštila je Bijela kuća, dodajući da pomno prati situaciju i da je u kontaktu s lokalnim zvaničnicima i organima za provođenje zakona kako bi pružili podršku.

Ovo je barem drugi put u posljednjih nekoliko godina da je više ljudi ubijeno u Dadevilleu. Pet osoba je ranjeno u julu 2016. tokom pucnjave u sali Američke legije, a jedan muškarac je kasnije optužen za pet tačaka za pokušaj ubistva, prenose novinske kuće.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG