Linkovi

Iowa: Pucnjava u školi, ubijen jedan učenik i 17 godišnji napadač


Srednja škola Perry-ju, Iowa
Srednja škola Perry-ju, Iowa

Učenik šestog razreda je ubijen, a pet osoba je ranjeno kada je tinejdžer u četvrtak otvorio vatru u školi u Iowa-i, prvog dana časova poslije školskog raspusta, saopštila je policija.

Osumnjičeni napadač identifikovan je kao Dilan Battler, 17-godišnji učenik srednje škole u gradu Perry, saopštili su zvaničnici na konferenciji za novinare. Policajci su ga pronašli mrtvog, sa prostrelnom ranom koju je po svemu sudeći sam sebi nanio.

Tokom pretrage, policija je u školi pronašla i improvizovanu eksplozivnu napavu.

Battler je bio naoružan puškom i pištoljem, rekao je pomoćnik direktora državnog odsjeka za krivične istrage Mitch Mortvedt, a uoči pucnjave je objavio niz poruka na društvenim mrežama.

Četvoro povrijeđenih su učenici, a peti je zaposleni u školi. Imena nisu objavljena. Drugi školski okrug objavio je da je u napadu upucan direktor škole Den Marburger. Jedna povrijeđena osoba je u kritičnom stanju, a četiri u stabilnom, rekao je Mortvedt.

Pucnjava se dogodila u srednjoj školi Perry, prvog dana proljectnog semestra, prema kalendaru školskog okruga.

Perry, grad sa oko 7.900 stanovnika, nalazi se 64 kilometra sjeverozapadno od Des Moines-a, glavnog grada države.

Od jula 2021., Iowa ne zahtijeva dozvolu za kupovinu pištolja ili nošenje vatrenog oružja u javnosti, iako nalaže provjeru prošlosti za osobu koja kupuje pištolj bez dozvole.

Aktivni strijelac je prijavljen u četvrtak ujutro u 7:37 ujutro, a policajci su stigli sedam minuta kasnije, rekao je Adam Infante iz okruga Dallas. On je tokom konferencije za novinare dodao da su policajci locirali više ljudi sa povredama, ali nije mogao potvrditi koliko ih je bilo niti u kakvom su stanju.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG