Linkovi

Prvi ukrajinski piloti završili obuku na borbenim avionima F-16 u SAD-u


Arhiv - Borbeni avion američke proizvodnje F-16 "Falcon" snimljen 25. januara 2024.
Arhiv - Borbeni avion američke proizvodnje F-16 "Falcon" snimljen 25. januara 2024.

Prvi ukrajinski piloti završili su obuku za borbene avione F-16 u vojnoj bazi u Arizoni u Sjedinenim Državama, dok bi okončanje treninga za ostale trebalo da uslijedi uskoro ovog ljeta.

"Prva grupa je diplomirala, a drugi ukrajinski piloti završavaju obuku ovdje do kraja augusta", rekla je za Glas Amerike portparolka Nacionalne garde Arizone, kapetan Erin Hannigan.

Među diplomcima je nekoliko ukrajinskih pilota koji su prošli obuku u bazi Nacionalne garde Morris u Tousconu, rekao je američki zvaničnik koji je govorio za Glasom Amerike pod uslovom da ostane anoniman iz bezbjednosnih razloga.

Zbog oštrih mjera opreza u cilju bezbjednost pilota, zvaničnici su odbili da navedu tačan broj diplomiranih Ukrajinaca ili broj onih koji su ostali na obuci za F-16.

Jedinica "162. krilo" Nacionalne garde vazduhoplovstva u Morrisu smatra se brojem jedan za obuku F-16 i u njoj se nalazi jedina škola vazduhoplovnih snaga posvećena obuci pilota iz više od 20 zemalja na lovcu.

Kijev je uporno tražio isporuku zapadnih aviona nakon što je Rusija pokrenula punu invaziju na njihovu zemlju u februaru 2022. U augustu 2023, američki predsjednik Joe Biden odobrio je zapadnim saveznicima plan za slanje aviona F-16 u Ukrajinu kada bude završena obuka pilota.

Prošlog augusta Ukrajina je bila u zamahu u sukobu protiv Rusije, ali nakon toga je uslijedilo višemjesečno odlaganja odobravanja nove vojne pomoći Kijevu u Kongresu SAD.

Od tada, ukrajinski zvaničnici izvještavaju da su njihovi vojnici primorani da štedljivo koriste zalihe jer municije ponestaje. Analitičari kažu da je Rusija iskoristila tu nestašicu da bi ostvarila dobitke na bojnom polju.

Prošlog mjeseca, belgijski premijer Alexander De Croo rekao je da će avioni koje je njegova zemlja obećala biti isporučeni Kijevu do kraja godine.

XS
SM
MD
LG