Linkovi

Prvi smrtni slučaj od majmunskih boginja u Evropi


Ilustracija - Reuters/DadoRuvić
Ilustracija - Reuters/DadoRuvić

Španija je u petak izvijestila o prvom smrtnom slučaju povezanom sa majmunskim boginjama, saopštilo je tamnošnje ministarstvo zdravstva. Ovo je prvi poznati smrtni slučaj u Evropi i, u trenutnoj epidemiji, drugi izvan Afrike.

Prvi smrtni slučaj van Afrike zabilježen je u petak u Brazilu.

U Španiji je trenutno potvrđeno 4.298 slučajeva. Prema podacima ministarstva 120 osoba je u bolnici, odnosno 3,2 posto od zaraženih.

Prvi smrtni slučajevi van Afrike dolaze manje od sedam dana nakon što je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila epidemiju majmunskih boginja krizom najvećeg stepena.

Do sada je WHO izvijestio o pet smrtnih slučajeva u Africi.

Iako su majmunske boginje decenijama bile ustanovljene u dijelovima centralne i zapadne Afrike, sve do maja ove godine nije se znalo da izazivaju velike epidemije izvan kontinenta ili da se šire među ljudima.

Majmunske boginje pripadaju porodici virusa u kojoj su i velike boginje. Ova bolest obično ima blage do umjerene simptome, uključujući groznicu, umor i bolne lezije na koži koje se povlače u roku od nekoliko sedmica.

Prema podacima WHO-a, smrtnost od majmunskih boginja je, od prvog slučaja otkrivenog početkom sedamdesetih u Kongu, bila do 11 posto, a u posljednje vrijeme varira između tri i šest posto.

Ranije je WHO saopštio da je u svijetu prijavljeno više od 18.000 slučajeva majmunskih boginja u 78 zemalja, od kojih je većina u Evropi.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG