Linkovi

Prvi kandidat "Z generacije" osvojio mjesto u Zastupničkom domu


Florida state Senator Annette Taddeo, center, and Karla Hernandez-Mats, running mate to Florida Democratic gubernatorial candidate Charlie Crist, right, listen as Maxwell Frost, Democratic Congressional candidate, speaks at a rally, Oct. 20, 2022, in Cora
Florida state Senator Annette Taddeo, center, and Karla Hernandez-Mats, running mate to Florida Democratic gubernatorial candidate Charlie Crist, right, listen as Maxwell Frost, Democratic Congressional candidate, speaks at a rally, Oct. 20, 2022, in Cora

Demokrat Maxwell Alejandro Frost pobijedio je republikanca Calvina Wimbisha za mjesto u Zastupničkom domu SAD-a na Floridi, čime je postao prvi član generacije Z koji je osvojio mjesto u Kongresu.

Frost, 25-godišnji aktivist za reformu oružja i društvenu pravdu, kandidirao se u izrazito plavom okrugu u Orlandu kojeg je napustio demokratski zastupnik Val Demings, koji je ove godine izazvao republikanskog senatora Marca Rubia.

Frost je bivši organizator "Marša za naše živote ”koji traži strože zakone o kontroli oružja i naglasio je protivljenje ograničenjima prava na pobačaj. Generacija Z općenito se odnosi na one rođene između kasnih 1990-ih i ranih 2010-ih. Da bi postali članovi Kongresa, kandidati moraju imati najmanje 25 godina.

Wimbish je 72-godišnji bivši pripadnik Zelenih Beretki koji je sebe nazvao "kršćanskim, konzervativnim, konstitucionalističkim" kandidatom za dužnost.

Frost je među najmanje šest pridošlica u Zastupnički dom američkog Kongresa na glasanju u utorak iz Floride dok republikanci pokušavaju iskoristiti agresivno prekrajanu kartu Kongresa koju predvodi guverner Ron DeSantis.

Nakon popisa stanovništva 2020., DeSantis je naredio zakonodavnom tijelu pod kontrolom GOP-a da usvoji mapu osmišljenu kako bi maksimizirala republikanske dobitke – stavivši veto na početnu mapu koju je poduprla GOP i koja je uglavnom zadržala netaknuta dva mjesta koja drže crni demokratski članovi Kongresa.

Ulaskom u ovu izbornu godinu republikanci su imali 16 mjesta, a demokrati zastupljeni sa 11 iz Floride u Zastupničkom domu. Florida dobiva 28. mjesto zbog rasta stanovništva.

Glavne utrke uključuju par sadašnjih članova Zastupničkog doma - republikanca Neala Dunna i demokrata Al Lawsona - koji se međusobno sučeljavaju u okrugu sjeverne Floride koji je naklonjen GOP-u. Zakonodavno tijelo pod vodstvom republikanaca ukinulo je Lawsonovu većinski crnačku četvrt, koja je prihvatila kongresnu kartu koju je progurao DeSantis, što je dovelo do tužbe zbog navodnog neustavnog rasnog manipuliranja.

Izuzev trenutnih poraza, novi članovi Zastupničkog doma dolazit će sa šest slobodnih mjesta. To uključuje 13. okrug u okrugu Pinellas, gdje je demokrat Charlie Crist dao ostavku kako bi se natjecao za guvernera, a mjesto demokrata Demings na području Orlanda odlazi u svoju kampanju za Senat.

Osim toga, demokratska zastupnica Stephanie Murphy odlučila se ne kandidirati za ponovni izbor nakon što se činilo da njezin preuređen okrug u središnjoj Floridi više naginje pobjedi republikanaca. A u južnoj Floridi, umirovljenje demokrata Teda Deutcha otvorilo je put za vjerojatnog demokratskog nasljednika u 23. okrugu.

Jedno doista otvoreno mjesto, u koje nije uključen niti jedan trenutni predsjednik, je 15. okrug u području Tampe, gdje se republikanka Laurel Lee — sukobljavaju bivša državna tajnica Floride — i demokrat Alan Cohn, bivši istraživački novinar, Sjedalo je nagnuto prema GOP-u.

Među utrkama s trenutnim predsjednikom, 27. okrug u području Miamija je najosporavaniji i ima povijest prevrtanja naprijed-natrag između demokrata i republikanaca.

U toj utrci, senatorica demokratske države Annette Taddeo izaziva republikansku zastupnicu u prvom mandatu Mariju Elviru Salazar. Anketa je pokazala da je utrka tijesna, iako šira anketa pokazuje potencijalni porast potpore Hispanjolaca GOP-u u povijesno demokratskom okrugu Miami-Dade u cjelini.

Inače, čini se da se većina sadašnjih članova Zastupničkog doma američkog Kongresa s Floride vratila u Washington.

Među njima su republikanac Matt Gaetz, glavni pristaša bivšeg predsjednika Donalda Trumpa koji je pod saveznom istragom u slučaju trgovine ljudima u svrhu seksa; Demokratkinja Kathy Castor u sjedištu u Tampi; Republikanac Vern Buchanan, koji bi mogao predsjedati moćnim Odborom za načine i sredstva u Zastupničkom domu pod vodstvom GOP-a; demokratkinja Debbie Wasserman Schultz, bivša predsjednica Nacionalnog odbora Demokratske stranke; i dekan državnog izaslanstva i republikanac Mario Diaz-Balart, prvi put izabran 2002. godine.

Jedan sadašnji funkcioner nije imao oporbu u utorak: republikanski zastupnik John Rutherford, bivši šerif okruga Duval, već je osvojio još jedan mandat u 5. okrugu sjeverne Floride.

Ekonomija snažno opterećuje umove glasača Floride. Tri četvrtine njih vjeruje da stvari u zemlji idu u krivom smjeru, prema AP VoteCast, opsežnom istraživanju više od 3200 glasača na Floridi. Otprilike polovica smatra gospodarstvo i radna mjesta najvažnijim pitanjima s kojima se zemlja suočava.

Gotovo 8 od 10 glasača kaže da nacionalno gospodarstvo nije tako dobro ili loše. Gledajući finansijsku situaciju vlastite obitelji, otprilike polovica je opisuje kao stabilnu, dok gotovo 4 od 10 kaže da zaostaje. Međutim, 6 od 10 glasača kaže da je uvjereno da može podmiriti svoje troškove i pronaći dobar posao ako je potrebno.

Za većinu je inflacija najvažniji f sktorna izborima.

U međuvremenu, gotovo 7 od 10 birača kaže da je odluka Vrhovnog suda SAD-a da poništi odluku Roe protiv Wadea o pobačaju važan faktor u izborima.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG