Linkovi

Koji je 'prvi američki roman'? Pogledajte kako je počelo


Slika koju je objavio Penguin Classics prikazuje naslovnu stranicu prvog izdanja knjige Williama Hilla Browna "The Power of Sympathy" iz 1789. (Pingvin Classics preko AP-a)
Slika koju je objavio Penguin Classics prikazuje naslovnu stranicu prvog izdanja knjige Williama Hilla Browna "The Power of Sympathy" iz 1789. (Pingvin Classics preko AP-a)

U zimu 1789., otprilike u vrijeme kada je George Washington izabran za prvog predsjednika zemlje, štampar iz Bostona tiho je pokrenuo još jednu američku instituciju.

Moć simpatije Williama Hilla Browna, anonimno objavljen u izdanju Isaiah Thomas & Company, naširoko se citira kao nešto značajno: prvi američki roman.

Braunova priča duga oko 100 stranica govori o dvoje mladih stanovnika Nove Engleske čija se ljubavna afera naglo i tragično završava kada saznaju šokantnu tajnu koja njihovu vezu čini nepodnošljivom. Posvećena stranica, adresirana na "Mlade dame Ujedinjene Kolumbije" (Sjedinjene Države), obećavala je razotkrivanje "fatalnih posljedica zavođenja" i recept za "Ekonomiju ljudskog života".

Izvan bostonskog društva, međutim, malo ko bi znao ili mario da li je Moć simpatije označila bilo kakvu književnu prekretnicu.

Da ste odabrali 10 nasumičnih građana, sumnjam da bi bilo kome od njih to bilo važno“, kaže David Lawrimore, vanredni profesor engleskog jezika na Univerzitetu Idaho koji je često pisao o ranoj američkoj književnosti. “Većina ljudi nije razmišljala o prvom američkom romanu.

Kakav je bio prvi američki roman

Podnaslov Trijumf prirode. Osnovana u Istini, Brownova knjiga je na mnogo načina karakteristična za to doba, bilo da se radi o epistolarnom formatu, angliziranoj prozi, neidentifikovanom autoru ili pobožnoj poruci. Ali Moć simpatije također uključuje teme koje odražavaju težnje i strepnje mlade zemlje i koje još uvijek odjekuju.

Dana McClain, docent engleskog jezika na Univerzitetu Holy Family, napominje da je Brown bio otvoreni federalista, vjerovao u snažnu nacionalnu vladu i dijelio preokupaciju svojih savremenika kovanjem stabilnog republikanskog građanstva. Pisma u Moći simpatije uključuju razmišljanja o klasi, temperamentu i razlikama između sjevera i juga, posebno o „aristokratskom temperamentu” južnjačkih robovlasnika koji su ugrozili „domaći mir”, kao da su očekivali građanski rat u sljedećem stoljeću.

Poput mnogih drugih ranih američkih pisaca, beletristike i publicistike, Brown je povezao ponašanje žena sa sudbinom šireg društva. Dopisnici romana zabrinuti su zbog destabilizirajuće „moći zadovoljstva“ i kako ženska zavist „preplavi zemlju poplavom skandala“. Vrlina se poredi sa „moćnom rijekom“ koja „oplođuje zemlju kroz koju prolazi i povećava veličinu i snagu dok se ne ispusti u okean“.

Brown također opširno istražuje načine na koje romani mogu biti put do korupcije ili sredstvo za uzdizanje, odražavajući trenutne debate o zabrani i ograničenjima knjiga u školama i bibliotekama.

Većina romana kojima su naše ženske biblioteke preplavljene izgrađena je na temeljima koji nisu uvijek postavljeni na strogi moral, i u potrazi za predmetima koji nisu uvijek vjerovatni ili hvale vrijedni”, upozorava jedan od Brownovih likova. “Romani, koji nisu uređeni na čednim principima pravog prijateljstva, racionalne ljubavi i bračne dužnosti, čine mi se potpuno neprikladnim da formiraju umove žena, prijatelja ili žena.”

Brown je vjerovatno bio više zainteresiran za oblikovanje umova nego za književnu slavu.

Veliki američki roman” je omiljena fraza, ali nije nastala sve do 1860-ih. Tokom Brownovog života, romani su bili relativno gruba umjetnička forma i cijenjeni su uglavnom zbog satire, lagane zabave ili moralnih pouka. Nekoliko pisaca se izjasnilo kao „romanopisci“: Brown je bio poznat kao pjesnik, esejista i kompozitor opere.

Čak je i on prepoznao niži status knjige, napisavši u predgovoru romana: „Ova vrsta pisanja nije prihvaćena sa univerzalnim odobravanjem“.

Zašto se smatra prvim

Moć simpatije se obično navodi kao prvi američki roman 1800-ih, ali malo ko se trudio raspravljati o njemu sve do 20. stoljeća. Naučnici su se tada složili da počasti treba da pripadaju prvom napisanom i objavljenom u Sjedinjenim Državama od strane autora rođenog i koji još uvek živi u toj zemlji.

Te su smjernice diskvalificirale ranija djela kao što su The Life of Harriot Stuart Charlotte Ramsay Lennox i Alonsove avanture Thomasa Atwooda Diggesa.

Još jedan kandidat bio je Hodočašće oca Bomba u Meku, prozna avantura studenata Hugha Henryja Brackenridgea i Philipa Freneaua, koji su obojica ostvarili istaknute javne karijere. Napisan oko 1770. godine, kasnije se vjerovalo da je rukopis izgubljen i nije u cijelosti objavljen do 1975. godine.

Braunov roman nije bio ispitivan toliko dugo da je tek krajem 19. vijeka javnost čak otkrila da ga je on napisao. Mnogi su zaslužni za bostonsku pjesnikinju Sarah Wentworth Apthorp Morton, čija je porodica pretrpjela skandal sličan onom u Moći simpatije.

Godine 1894-95, urednik Arthur W. Brayley iz Bostoniana je serijalizirao roman u svom časopisu, identificirajući Mortona kao autora. Ali nakon što ga je kontaktirala Brownova nećakinja, Rebecca Vollentine Thompson, Brayley je objavio podužu ispravku pod naslovom „Pravi autor Moći simpatije.

Sama Thompson je dodala predgovor ponovnom izdanju iz 1900. godine, navodeći da je Brown bio blizak Mortonovoj porodici i navodeći da je publikacija "zataškana" jer je Brown razotkrio "nesretni skandal".

Sin časovničara, Brown, bio je rodom iz Bostona, vjerovatno rođen 1765. Bio je načitan, povezan, kulturno konzervativan i politički nastrojen; jedan od njegovih prvih objavljenih spisa bila je nelaskava pjesma o Danielu Shaysu, imenjaku za pobunu osiromašenih veterana Revolucionarnog rata u Massachusettsu 1786-87. Brown je također autor nekoliko posthumnih izdanja, uključujući dramu Arnoldova izdaja i roman Ira i Isabella.

Njegov nezvanični status “prvog američkog romanopisca” nije doveo do šire slave. Roman, koji je trenutno u štampi kroz izdanje Penguin Classics iz 1996. godine, i dalje je zanimljiviji specijalistima i antikvarima nego čitaocima.

Braun još nije imao 30 godina kada je umro u Sjevernoj Karolini, 1793. godine, od onoga za šta se veruje da je malarija. Očigledno se nikada nije ženio niti imao djece. Njemu nisu posvećeni nikakvi spomen-obilježja ili drugi istorijski lokaliteti. U njegovo ime nisu osnovana nikakva književna društva.

Mjesto njegovog ukopa nije poznato.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG