Linkovi

Prve žrtve napada Huti pobunjenika - poginula dvojica pomoraca


Arhiv - Vatrogasci indijske mornarnice angažovani u gašenju požara na liberijskom trgovačkom brodu. (Foto: AP/X/@Indian Navy)
Arhiv - Vatrogasci indijske mornarnice angažovani u gašenju požara na liberijskom trgovačkom brodu. (Foto: AP/X/@Indian Navy)

Dvojica pomorca poginula su u srijedu u raketnom napadu Huta na trgovački brod u Crvenom moru, saopštili su britanski i američki zvaničnici.

Radi se o prvom smrtnom slučaju od kada je grupa iz Jemena povezana sa Iranom započela napade na brodove na jednom od najprometnijih pomorskih puteva na svijetu.

Huti su preuzeli odgovornost za napad, u kom je zapaljen brod u vlasništvu Grčke pod zastavom Barbadosa, na oko 50 nautičkih milja od obale jemenske luke Aden.

U saopštenju objavljenom na društvenoj mreži X reagujući na tvrdnju Hutija, Britanska ambasada je napisala: „Najmanje dvojica nevinih mornara su poginula. Ovo je tužna, ali neizbježna posljedica toga što su Huti bezobzirno ispalili projektile na međunarodne brodove. Moraju prestati. Izražavamo naše najdublje saučešće porodicama poginulih i onih koji su ranjeni.”

Huti od novembra napadaju brodove u Crvenom moru u, kako tvrde, kampanji solidarnosti sa Palestincima tokom rata u Gazi.

Britanija i Sjedinjene Države reaguju udarima na Hute, a potvrda smrtnih slučajeva mogla bi dovesti do pritiska za snažnijom vojnom akcijom.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG