Linkovi

Prva posada Boeing Starlinera neplanirano ostaje u svemiru do kraja juna


Satelitska slika prikazuje Međunarodnu svemirsku stanicu sa svemirskom letjelicom Boeing Starliner, 7. juna 2024. (Maxar Technologies/Handout preko REUTERS-a)
Satelitska slika prikazuje Međunarodnu svemirsku stanicu sa svemirskom letjelicom Boeing Starliner, 7. juna 2024. (Maxar Technologies/Handout preko REUTERS-a)

Dvočlana posada Boeingove nove svemirske letjelice Starliner ostat će na Međunarodnoj svemirskoj stanici još nekoliko dana kako bi zemaljski inženjeri imali vremena da ispitaju novi skup problema s svemirskom letjelicom.

Zvaničnici američke svemirske agencije NASA i zrakoplovnog giganta Boeinga objavili su u utorak da se zapovjednik Butch Wilmore i pilot Sunita Williams neće vratiti na Zemlju prije 26. juna. Zvaničnici su prethodno odredili 18. i 22. jun kao datume za mogući povratak posade.

NASA-ini astronauti Butch Wilmore i Suni Williams čekaju polijetanje unutar kapsule Boeing Starliner u Space Launch Complexu 41 5. juna 2024. u Cape Canaveralu, Florida (NASA preko AP)
NASA-ini astronauti Butch Wilmore i Suni Williams čekaju polijetanje unutar kapsule Boeing Starliner u Space Launch Complexu 41 5. juna 2024. u Cape Canaveralu, Florida (NASA preko AP)

Wilmore i Williams stigli su na ISS 6. juna, jedan dan nakon lansiranja iz američke svemirske luke Cape Canaveral na Floridi. Njihovo planirano spajanje sa svemirskom stanicom je odgođeno kada je pet od njenih 28 manevarskih potisnika otkazalo dok su se približavali orbitalnoj ispostavi. Svemirska letjelica je takođe iskusila niz curenja helijuma tokom misije.

Oba problema se nalaze u Starlinerovom servisnom modulu, koji se nalazi ispod kapsule. Servisni modul će se odvojiti od kapsule i izgorjeti u atmosferi tokom faze ponovnog ulaska, što znači da inženjeri neće moći praktički pogledati modul kako bi utvrdili uzrok problema.

Problemi muče Starlinerov probni let s posadom čak i prije lansiranja 5. juna. Dva prethodna pokušaja lansiranja su otkazana - prvi 6. maja, kada su zemaljski zvaničnici primijetili neispravan ventil za ispuštanje kiseonika na drugom stepenu rakete Atlas V neposredno nakon što su Wilmore i Williams ušli u kapsulu, drugi 1. juna, kada je došlo do greške u kompjuterskom sistemu koji kontroliše minute odbrojavanja, nešto manje od četiri minuta prije polijetanja.

Astronauti veterani u početku su trebali ostati na ISS-u samo nedelju dana testirajući kapsulu i njene podsisteme. Let je posljednji test prije nego što NASA certificira Boeing za obavljanje rutinskih misija s posadom na ISS kao dio komercijalnog programa za posadu agencije.

Ako Boeing test bude uspješan, postat će druga pouzdana opcija za let čovjeka u svemir zajedno sa SpaceX Dragon kapsulom Elona Muska. SpaceX prevozi NASA-ine astronaute na i sa ISS-a od 2020.

Starliner program je doživio godine skupih zastoja i kašnjenja.

Tokom probnog leta bez posade 2019., kapsula je bila na pogrešnoj putanji zbog softverske greške i vratila se ne stigavši do ISS-a.

Još jedno lansiranje je odgođeno 2021. godine zbog problema s ventilom. Kapsula bez posade stigla je na ISS u maju 2022. Ali svemirska letjelica je od tada doživjela nekoliko problema, uključujući otkrivanje zapaljive trake u kabini i slabih padobrana.

Neke informacije za ovaj izvještaj stigle su iz Reutersa.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG