Linkovi

Prvi let s posadom svemirskog broda Boeing Starliner na putu za ISS


Boeingova Starliner kapsula, na vrhu rakete Atlas V, polijeće sa lansirne rampe u Space Launch Complexu 41, 5. juna 2024., u Cape Canaveralu, Florida.
Boeingova Starliner kapsula, na vrhu rakete Atlas V, polijeće sa lansirne rampe u Space Launch Complexu 41, 5. juna 2024., u Cape Canaveralu, Florida.

Nova svemirska letjelica Boeing Starliner poletjela je s astronautima američke svemirske agencije NASA. Starliner je, nakon dva prethodna pokušaja, lansiran u srijedu u 10:52 po lokalnom vremenu. Astronauti su krenuli na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS).

Dva prethodna pokušaja da se na ISS pošalju američki astronauti Butch Wilmore i Sunita Williams na prvom letu Starlinera s posadom otkazana su prije lansiranja.

Vilmor i Vilijams su upravo ušli u kapsulu 6. maja kada su zemaljski zvaničnici primijetili neispravan ventil za ispuštanje kiseonika na drugom stepenu rakete Atlas V. Drugo pročišćavanje dogodilo se prošle subote sa nešto manje od četiri minute prije poletanja, otkriven je kvar koji uključuje kompjuterski sistem koji kontroliše posljednje minute odbrojavanja.

Wilmore i Williams će provesti dan u orbiti prije nego što se sastanu i pristanu sa orbitalnom ispostavom, gdje će provesti oko sedmicu dana testirajući kapsulu i njene podsisteme.

Let će biti posljednji test prije nego što NASA može certificirati Boeing za obavljanje rutinskih misija do i od svemirske stanice za vladinu svemirsku agenciju.

Boeing će postati druga američka opcija za let ljudi u svemir zajedno sa SpaceX Dragon kapsulom Elona Muska. SpaceX prevozi NASA-ine astronaute na i sa ISS-a od 2020.

Starliner program je doživio godine skupih zastoja i kašnjenja.

Tokom probnog leta bez posade 2019., kapsula je bila na pogrešnoj putanji zbog softverske greške i vratila se ne stigavši do ISS-a.

Još jedno lansiranje je odgođeno 2021. godine zbog problema s ventilom. Kapsula bez posade stigla je na ISS u maju 2022. Ali svemirska letjelica je od tada doživjela nekoliko problema, uključujući otkrivanje zapaljive trake u kabini i slabih padobrana.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG