Linkovi

Protiv mafije uz pomoć doušnika i pokajnika


Ministar pravosuđa Eric Holder objavljuje uhićenje više od 120 pripadnika organiziranog kriminala
Ministar pravosuđa Eric Holder objavljuje uhićenje više od 120 pripadnika organiziranog kriminala

Optužbe se odnose na kaznena djela počinjena u zadnjih nekoliko desetljeća, kazao je ministar pravosuđa Eric Holder, uključujući klasične mafijaške likvidacije kako bi se uklonili suparnici.

Više od 120 pripadnika pet mafijaških obitelji iz New Yorka optuženo je za ubojstva, iznuđivanje, ilegalno kockanje i trgovinu narkoticima u jednoj od najvećih racija protiv mafije u povijesti FBI-ja.

Ministar pravosuđa Eric Holder rekao je na tiskovnoj konferenciji da su među 127 optuženika i visoko pozicionirani članovi obitelji Gambino i Colombo, te navodni bivši boss organiziranog kriminala u regiji Nova Engleska, koja obuhvaća države na sjeveroistoku Sjedinjenih Država.

Meta udara na organizirani kriminal je svih pet glavnih newyorških 'obitelji' - Genovese, Gambino, Lucchese, Colombo i Bonanno. Optužbe se odnose na kaznena djela počinjena u zadnjih nekoliko desetljeća, kazao je ministar Holder, uključujući klasične mafijaške likvidacije kako bi se uklonili suparnici.

Jučer je uhićeno 110 optuženika, uz sudjelovanje oko 800 agenata FBI-a i policajaca u saveznim državama New York, New Jersey i Rhode Island.

Jedan od optuženih uhićen je u Italiji.

Ostala kaznena djela iz optužnica uključuju reketarenje lučkih radnika, sindikata, kamatarenje.

Ministar Holder je uhićenje nazvao "važnim korakom naprijed u borbi Sjedinjenih Država protiv organiziranog kriminala".

Istrazi su pomogli doušnici koji su potajno snimili tisuće sati razgovora s osumnjičenim mafijašima. Masovna uhićenja rezultat su više dugogodišnjih istraga uz sudjelovanje mafijaških pokajnika, koji su proteklih godina desetkovali redove Cosa Nostre čije su vođe osuđene na dugogodišnje zatvorske kazne.

U listopadu je na zatvorsku kaznu osuđen i mafijaški pokajnik Salvatore Vitale, nakon suradnje s tužiteljstvom oko razotkrivanja mafijaške obitelji Bonanno i isprike rođacima žrtava. Pa navodima vlasti, Vitale je počinio najmanje 11 ubojstava.

XS
SM
MD
LG