Linkovi

Novi protesti i hapšenja u Portlandu


Policija ispaljuje suzavac na demonstrante u Portlandu, 5. septembar 2020.(Foto: AP/Noah Berger)
Policija ispaljuje suzavac na demonstrante u Portlandu, 5. septembar 2020.(Foto: AP/Noah Berger)

Policija u Portlandu uhapsila je petnaest građana tokom nedjeljnih protesta koji su održani nadomak policijske stanice u tom gradu, u američkoj državi Oregon. Protesti u Portlandu, koji su povremeno prerastali u nasilje, održavaju se više od stotinu dana, prenosi agencija Reuters.

Policija je saopštila da su demonstranti palili dušeke i da su požare ugasili vatrogasci. Navela je i da nije bilo povrijeđenih, a da su uhapšeni optuženi za ometanje policajaca, neobuzdano ponašanje, posjedovanje opasnih sprava i podmetanje požara.

Policajci u Portlandu su prethodno, u subotu, uhapsili 59 osoba i upotrijebili suzavac, dok su ih demonstranti gađali kamenicama i Molotovljevim koktelima.

Protesti u Portlandu održavaju više od tri mjeseca, a povremeno izbijaju nasilni sukobi demonstranata i policajaca, kao i pristalica desnice i ljevice.

Protesti širom SAD izbili su poslije smrti Afroamerikanca Georgea Floyda, koji je preminuo u maju u Minneapolisu nakon što mu je policajac gotovo devet minuta držao koljeno na vratu.

Predsjednik SAD Donald Trump u srijedu je potpisao dokument u kojem prijeti da će ukinuti federalno finansiranje "gradova u kojima vlada bezakonje", među kojima je i Portland. Predsjednički kandidat demokrata Joe Biden optužio je Trumpa da svojom retorikom podstiče nasilje.

XS
SM
MD
LG