Linkovi

Prosvjednici u Kairu bijesni zbog toga što predsjednik Mubarak nije podnio ostavku


Protu-vladini prosvjednici na Trgu Tahrir gledaju prijenos Mubarakova govora
Protu-vladini prosvjednici na Trgu Tahrir gledaju prijenos Mubarakova govora

Komentirajući jučerašnje događaje u Kairu, predsjednik Obama je rekao da su 'Egipćani očito informirani o tranziciji', ali se još uvijek ne zna hoće li ona biti 'trenutačna, sadržajna i dovoljna', kada su u pitanju zahtjevi prosvjednika.

Egipatski predsjednik Mubarak sinoć u televizijskom obraćanju naciji nije objavio svoju ostavku – kako se spekuliralo neposredno prije tog nastupa. Mubarak se tako oglušio o zahtjeve stotina tisuća prosvjednika koji već tjednima traže njegovu ostavku.

Mubarak je najavio da će svom zamjeniku – dopredsjedniku države - postupno ustupati sve više ovlasti. Rekao je da će otići s položaja u rujnu, kada se na izborima odabere novi predsjednik države. Dnevno vladanje Egiptom od sada će – najavio je Mubarak – obavljati dopredsjednik Omar Sulejman. Prema izvorima iz egipatske vlade, predsjednik Mubarak i dalje ima ovlast da raspusti parlament, otpušta ministre te mijenja ustav.

Obraćajući se građanima kao 'svojim sinovima i kćerima', Mubarak je za nemire optužio strance, koji se – kako je rekao – miješaju u unutrašnje stvari zemlje.

U središtu Kaira, na Trgu Tahrir, gdje je koncentriran najveći broj prosvjednika, očekivalo se da će Mubarak sinoć podnijeti ostavku. Kada se to nije dogodilo, bila je očita srdžba građana. Skandiralo se da Mubarak 'mora otići' a stotine su ljudi mahale cipelama – što je velika uvreda u arapskom svijetu.

Oko dvije tisuće prosvjednika uputilo se pred državnu televiziju, dok je ispred predsjedničke palače bilo oko nekoliko stotina prosvjednika. Organizatori prosvjeda najavili su da će se danas održati najveće demonstracije do sada.

Komentirajući jučerašnje događaje u Kairu, predsjednik Obama je rekao da su 'Egipćani očito informirani o tranziciji', ali se još uvijek ne zna hoće li ona biti 'trenutačna, sadržajna i dovoljna', kada su u pitanju zahtjevi prosvjednika.

******

Inače, neposredno prije Mubarakova govora, na Trgu Tahrir je vladala gotovo slavljenička atmosfera, koju novinari uspoređuju i s atmosferom karnevala. Naime, pojavile su se glasine da će predsjednik Mubarak u sinoćnjem govoru objaviti svoju ostavku. To je podiglo raspoloženje, ali ubrzo nakon što je predsjednik počeo svoj televizijski govor, postalo je jasno da ostavke – barem za sada – neće biti. Masa je bila prilično neraspoložena na kraju i čulo se glasno skandiranje 'dolje Mubarak'.

******

Dopredsjednik Omar Sulejman – na kojeg će Hosni Mubarak postupno prenositi ovlasti – prominentna je ličnost egipatskog političkog života. Na čelu svih obavještajnih službi je od 1993. Na tom je položaju imao i znatne vanjskopolitičke ovlasti. Sulejman je prvi dopredsjednik države od 1981., kada je na vlast stupio Hosni Mubarak. U međunarodnim krugovima Omar Sulejman uživa poštovanje zbog svoje posredničke uloge u izraelsko-palestinskom mirovnom procesu, kao i zbog napora u borbi protiv islamskog ekstremizma. Kao i većina egipatskih državnih čelnika, i Omar Sulejman je bivši vojni časnik, po činu je general-pukovnik.

XS
SM
MD
LG