Linkovi

Proširena optužnica protiv demokratskog senatora Menendeza i njegove supruge


Senator Bob Menendez (Foto: AP Photo/Mariam Zuhaib)
Senator Bob Menendez (Foto: AP Photo/Mariam Zuhaib)

Tužilaštvo je proširilo optužnicu protiv demokratskog senatora Boba Menendeza i njegove supruge u kojima se navodi da su prihvatili zlatne poluge, gotovinu i luksuzni automobil u zamjenu za usluge koje je senator učinio trojici biznismena.

Optužbe su se našle u novoj optužnici vraćenoj saveznom sudu na Manhattanu.

Protiv Menendeza i njegove supruge Nadin dodate su optužbe za zavjeru radi ometanja pravde. Senator je odgovorio na ažuriranu optužnicu nazivajući dodatke „flagrantnom zloupotrebom ovlaštenja”.

Rekao je da vlada „odavno zna da sam saznao i pomogao u otplati kredita - a ne mita - koji su davani mojoj ženi”.

Dodao je: „Ja sam nevin i dokazaću to bez obzira na to koliko optužbi i dalje gomilaju.”

U optužnici se već navodi da je par bio u zavjeri sa trojicom biznismena da prime mito u zamjenu za senatorovu pomoć u njihovim projektima. Oboje su se izjasnili da nisu krivi, zajedno sa dvojicom biznismena. Suđenje je zakazano u maju.

Jedan biznismen je prošle godine priznao krivicu po optužbama i pristao da svjedoči na suđenju protiv ostalih.

Poslije hapšenja prošle jeseni, Menendez (70) je bio primoran da se odrekne predsjedavanja Komitetom za spoljne poslove Senata, ali je rekao da neće podnijeti ostavku u Kongresu.

Prema optužnici, Menendez i njegova supruga su prihvatili zlatne poluge i gotovinu od investitora za nekretnine u zamjenu da senator iskoristi svoj uticaj da tom biznismenu pomogne da sklopi višemilionski posao sa katarskim investicionim fondom.

Menendez je takođe optužen da je pomogao drugom poslovnom saradniku iz New Jerseyja da sklopi unosan posao sa egipatskom vladom.

Među novim optužbama, tužioci kažu da je Menendez natjerao svog tadašnjeg advokata da se sastane sa tužiocima prošlog juna i septembra kako bi rekao da senator do 2022. nije znao za plaćanje hipoteke od 23.000 dolara koju je jedan biznismen stavio na Menendezovu kuću u New Jerseyju ili novac koji je drugi optuženi platio za automobil Mercedes kabriolet.

Tužioci navode da je Menendez također naveo svog advokata da kaže na septembarskom sastanku da je Menendez 2022. godine saznao da su te isplate krediti.

Tužioci su napisali da je Menendez znao i „ za plaćanje hipoteka i automobila prije 2022. godine, a to nisu bili krediti, već davanje mita”.

Tužioci su također rekli u proširenoj optužnici da je Nadin Menendez natjerala svog advokata da kaže tužiocima prošlog augusta da su isplata hipoteke i sredstva obezbijeđena za kabriolet bili zajmovi, iako je znala da se radi o plaćanju mita.

U novoj optužnici se navodi da je par pokušavao da ometa pravdu u nedjeljama prije nego što su prošlog septembra optuženi za razna krivična djela.

Tužioci kažu i da je Nadin Menendez pitala jednog od biznismena nakon što je dobio sudski poziv šta bi rekao istražiteljima ako bi ga pitali o uplatama koje je izvršio za kabriolet. Kada je čovjek odgovorio da će reći da su plaćanja bila pozajmica, Nadin Menendez je „rekla da to zvuči dobro”, prema tužiocima.

XS
SM
MD
LG