Linkovi

Američki Profili: Maya Enista, direktorica neprofitne organizacije Mobilize.org


Američki Profili: Maya Enista, direktorica neprofitne organizacije Mobilize.org
Američki Profili: Maya Enista, direktorica neprofitne organizacije Mobilize.org

Kćer taksista i čistačice, koji su u SAD došli početkom osamdesetih iz Rumunjske, Maya Enista na čelu je organizacije koja radi na jačanju političkog angažmana mladih Amerikanaca

U rubrici Američki profili danas predstavljamo Mayu Enistu, direktoricu neprofitne organizacije Mobilize.org, posvećene jačanju građanske aktivnosti i političke angažiranosti među mladim ljudima.

Maya Enista živi američki san. Njeni su roditelji doselili u Sjedinjene Države iz Rumunjske kasnih sedamdesetih godina prošlog stoljeća kao politički azilanti. Maya kaže da su puno radili kako bi njoj i njenom bratu – rođenima početkom osamdesetih godina – osigurali mogućnosti za život u slobodnoj zemlji. "Moja je mama bila čistačica, a tata taksista. No, oni su sami iz ničega izgradili svoj američki san" - kaže naša sugovornica.

Odrasla u mjestu Maplewood u saveznoj državi New Jersey, nadomak New York Cityja, Maya Enista kaže da se kao dijete stidila što su joj roditelji bili stranci. No, kako je odrastala, njeno je nasljeđe postalo središte njenog vlastitog identiteta. Njen prvi dan na Sveučilištu Rutgers pored New York Cityja bio je 11. rujna 2001. godine. Tog je dana, na putu za sat matematike, saznala o napadu na Svjetski trgovinski centar u New Yorku.

"Svi smo bili u šoku. Sa svojim tadašnjim dečkom išla sam fotografirati mjesto napada. Vidjeli smo tenkove na Broadwayu…bio je to New York kojeg jednostavno nisam poznavala. Mislim da me to stvarno navelo na odluku da se angažiram na javnoj sceni jer – kad se to dogodilo - nisam mogla razumjeti svijet u kojem živimo. Kakva nam to pristojnost nedostaje u čijem bi ponovnom uspostavljanju ja na neki način mogla pomoći?"

U to vrijeme, skoro dvije trećine mladih u dobi od 18 do 24 godine nije izlazilo na glasanje. Stoga se Maya Enista pridružila kampanji pod nazivom Rock the Vote, čiji je cilj registracija mladih glasača. Podrška toj kampanji trajala je sve do njene diplome, 2004. godine. Posljednje dvije godine fakulteta, kaže, bila je koordinatorica za registraciju glasača na cijeloj Istočnoj obali Sjedinjenih Država, od Maine-a do Floride. Kaže da je tada uspjela registrirati 30 tisuća dodatnih mladih glasača. Nakon diplome, Maya Enista radila je za nacionalnu neprofitnu organizaciju Hip-Hop Convention, koja koristi kulturu mladih kao odskočnu dasku za društvene i političke aktivnosti: "Registrirali smo glasače u 13 saveznih država, skoro njih 300 tisuća, prije izbora 2004. godine."

Rezultati tih napora itekako su bili primjetni. Na izborima te godine, odaziv mladih glasača između 18 i 24 godine dramatično je porastao. Mayin sljedeći korak bio je Mobilize.org, neprofitna organizacija čija je ona postala direktorica 2005. godine. Na toj je poziciji i danas, u dobi od 26 godina. Njena se tvrtka posvetila generaciji od 80 milijuna mladih, rođenih između 1976. i 1996. godine.

"Mi smo organizacija koja obuhvaća obje stranke i nastoji poboljšati demokraciju ulaganjem u nova rješenja. Upravo smo napunili osam godina postojanja. Od osnivanja na kalifornijskom Sveučilištu Berkley porasli smo s deset tisuća studenata na kampusu do nekoliko desetaka tisuća mladih širom zemlje."

Okosnica organizacije Mobilize.org je projekt pod nazivom Demokracija 2.0. Putem njega, kaže Maya Enista, aktivisti poput nje rade s mladima na identifikaciji njima najvažnijih problema, na zajedničkom pronalaženju rješenja te pružanju resursa potrebnih tim mladim ljudima za provedbu njihovih rješenja. Pritom se prati cijeli proces, a na kraju vrednuje postignuti napredak.

Plan i program rada određuju anketom koju provedu jednom godišnje. Novac prikupljen od dobrotvornih organizacija Mobilize.org pretapa u bespovratne novčane pozajmice – poput četiri tisuće dolara poklonjenih studentu Sveučilišta Brown za dizajn web stranice za registraciju mladih glasača na studentskom kampusu. "Došao je na jedan od naših sastanaka, predložio svoju ideju, dobio novac za nju i u tri mjeseca prije izbora 2008. godine primio je 220 tisuća zahtjeva za glasanje u odsutnosti."

Maya Enista kaže da njena generacija s lakoćom koristi tehnologiju i njene aplikacije za društveno dobro. Facebook, Twitter i YouTube, kaže, dio su ‘opreme’ svakog mladog aktivista. Na taj način, dodaje ona, Mobilize.org može naći ne samo ljude u studentskom domu i svojoj bližoj okolini, već i u različitim državama, kao i drugdje u svijetu, te različitih interesa. Krajem prošle godine, jedan alternativni časopis proglasio je Mayu Enistu jednom od 50 vizionara u svijetu. Društvene mreže proizašle iz organizacije Mobilize.org promiču dijalog među ljudima koji se ne moraju uvijek slagati. Takva je konverzacija, kaže ova aktivistica, temelj zdrave demokracije.

XS
SM
MD
LG