Linkovi

Blinken na Bliskom istoku: Izvršite pritisak na Hamas da pristane na primirje


Blinken govori na aerodromu u Kairu nakon susreta sa egipatskim predsjednikom
Blinken govori na aerodromu u Kairu nakon susreta sa egipatskim predsjednikom

Američki državni sekretar Antony Blinken doputovao je u ponedjeljak na Bliski istok, u okviru napora SAD-a da se prihvati plan o primirju koji je predsjednik Joe Biden predložio prošlog mjeseca.

Blinken je u Kairu razgovarao sa egipatskim predsjednikom Abdelom Fattahom al-Sissijem, a kasnije odlazi u Izrael da se sastane sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom i ministrom odbrane Yoavom Gallantom.

"Moja poruka vladama širom regiona, ljudima u regionu, jeste ako želite primirje, izvršite pritisak na Hamas da kaže DA", rekao je Blinken novinarima prije nego što je napustio Egipat.

Sissi je naveo da je važno da se uklone prepreke za humanitarnu pomoć stanovnicima Gaze.

Putovanje visokog američkog diplomate također će ga odvesti u Katar i Jordan, gdje će prisustvovati konferenciji o humanitarnoj pomoći za Gazu.

Blinken je na početku nove bliskoistočne turneje rekao Hamas jedini nije prihvatio plan.

Američki zvaničnici su rekli da će Izrael prihvatiti prijedlog o prekidu vatre, koji uključuje početni prekid borbi, oslobađanje nekih talaca iz Gaze, oslobađanje palestinskih zatvorenika koje drži Izrael, povećanje humanitarne pomoći za Palestince, povlačenje izraelskih trupa iz naseljenih područja Gaze i povratak palestinskih civila u svoje domove i naselja.

Hamas nije prihvatio, niti odbacio plan, koji je američki predsjednik Joe Biden javno iznio prije više od nedjelju dana.

Nacrt rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a ima za cilj da poveća pritisak na Hamas, a istovremeno poziva Hamas i Izrael da u potpunosti sprovode sporazum o prekidu vatre "bez odlaganja i bez uslova", navodi se u tekstu u koji je uvid imao Glas Amerike.

Izraelski oklopni transporter napreduje u pograničnoj oblasti između Izraela i Pojasa Gaze, 9. juna 2024.
Izraelski oklopni transporter napreduje u pograničnoj oblasti između Izraela i Pojasa Gaze, 9. juna 2024.

"Izrael je prihvatio ovaj prijedlog i Vijeće sigurnosti ima priliku da govori jednim glasom i pozove Hamas da učini isto", saopštila je Misija SAD-a pri Un-u kasno u nedjelju. "To bi pomoglo u spašavanju života i okončanju patnji civila u Gazi, kao i talaca i njihovih porodica. Članovi Vijeća ne bi trebalo da dopuste da ova prilika bude propuštena i moraju govoriti jednim glasom u podršci ovom dogovoru."

Glasanje o rezoluciji moglo bi da se dogodi već u ponedjeljak.

Druga faza predloženog sporazuma o prekidu vatre predviđa trajni prekid neprijateljstava, potpuno povlačenje izraelskih trupa i oslobađanje svih preostalih talaca. Posljednja faza obuhvata višegodišnje napore za rekonstrukciju Pojasa Gaze, koja je velikim delom uništena u osam meseci dugom izraelskom bombardovanju.

U izvještaju su korištene neke informacije agencija AP, Reuters i AFP.
  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG