Linkovi

Pristaše zabrane vela u javnosti tvrde da ona potvrđuje sekularne vrijednosti francuskog društva


Protivnici tvrde da to predstavlja nepotrebno ograničavanje osobne slobode - zakon je usvojen na francuski nacionalni praznik Dan pada Bastille

Zastupnici francuskog zakonodavnog tijela uvjerljivom većinom glasova usvojili su zakon kojim se zabranjuje nošenje muslimanskog vela koji prekriva cijelo lice na javnim mjestima. Pristaše ovog zakona kažu da se njime potvrđuju sekularne vrijednosti francuskog društva. Međutim, ima i onih koji kažu da to predstavlja nepotrebno ograničavanje osobne slobode.

Francuska studentica Mariam Belkhir razgledava najnoviju odjeću u svom lokalnom butiku. Ona uživa u zapadnoeuropskom stilu životu – kupovanje, socijaliziranje i česta putovanja. Ona je muslimanka ali je odabrala da ne nosi veo. Ipak, kaže kako nitko ne bi smo njoj ili bilo kome drugome određivati što će nositi, a što ne.

"Mislim da svaka žena ima pravo izražavati svoju vjeru na svoj vlastiti način. Mislim da postoje puno važniji problemi u Francuskoj s kojima bi se vlada trebala pozabaviti" – kaže ona. U gradu na jugu zemlje Avignonu Kenza Drider ima nešto striktnije tumačenja Islama. Ona nosi vel koji joj prekriva lice zato jer je tako odabrala. Ukoliko novi zakon bude ratificiran, prijeti joj oko 200 dolara kazne ako se takva pojavi u javnosti.

"Ni za što na svijetu neće promijeniti svoj život" – kaže ona. "Moj veo je moj veo. Zadržat ću ga". Službene brojke govore da manje od dvije tisuće žena u Francuskoj nosi veo koji pokriva cijelo lice. Međutim, vlada tvrdi da je to u suprotnosti s vrijednostima francuske republike. Ankete pokazuju da većina Francuza podržava ovu zabranu.

Donji dom Parlamenta usvojio je zakon s nadmoćnih 335 glasova za i samo jednim protiv. Jacques Mayard iz vladajuće stranke UMP – koja podržava zabranu – kaže kako to ne pogađa nepravedno muslimane, već potvrđuje sekularizam uspostavljen Francuskom revolucijom. "To je nešto što je apsolutno suprotno našoj povijest, našim tradicijama i našim načelima. Načelu digniteta osobe i načelu jednakosti spolova. I naravno riječ je i o pitanju sigurnosti, jer vi ne znate tko se nalazi ispod vela".

Zakon je usvojen na francuski nacionalni praznik Dan pada Bastille. Njime se slavi revolucija iz 1789. godine i francusko jedinstvo. U dvorištu pariškog predgrađa St. Denis, M'Hammed Henniche sa svojim kolegama iz Saveza muslimanskih udruga raspravlja o novom zakonu dok piju čaj. Oni tvrde da je zakon daleko od toga da ujedini Francusku, dapače, da predstavlja opasnost da će otuđiti pet milijuna muslimana u zemlji.

"Islam je dio francuske kulture, dio francuskog društva, međutim, jedan dio političke klase osporava tu činjenicu. Oni žele stvoriti sukob unutar francuskog društva i da bi to postigli mašu crvenom krpom islamskog vela" – kaže Henninche. Od nereda 2005. godine vlada nema lake odnose s većinskim muslimanskim stanovništvom u sjeveroistočnim pariškim predgrađima. Prosvjednici su tada tvrdili da policija s njima ne postupa na pravedan način. Zakon o zabrani vela najvjerojatnije će antagonizirati milijune muslimana koji žive u pariškim predgrađima i šire.

Zakonski prijedlog još uvijek mora biti ratificiran u francuskom Senatu i sučeljen je s pravnim preprekama koje mora nadići. Kritičari tvrde da taj zakon krši francuski Ustav i najavljuju da će cijeli slučaj iznijeti pred Europskim sudom za ljudska prava.

XS
SM
MD
LG