Linkovi

Prijetnje bombaškim napadima na crnačke univerzitete


Hauard univerzitet u glavnom gradu SAD Washingtonu (Foto: Reuters/Sarah Silbiger)
Hauard univerzitet u glavnom gradu SAD Washingtonu (Foto: Reuters/Sarah Silbiger)

Nekoliko američkih koledža i univerziteta koje pohađa mahom crnačka populacija našlo se, drugi dan zaredom, na meti prijetnji bombaškim napadima.

Pozivi koji su sadržali prijetnje upućeni su Univerzitetu Hauard, kao i Univerzitetu Distrikta Kolumbija u Vašingtonu, Edvard Voters univerzitetu u Džeksonvilu na Floridi, Kentaki stejt univerzitetu u Frankfortu, te univerztetima Fort veli stejt u Džordžiji, Zevijer u Nju Orleansu, Morgan stejt u Baltimoru i Spelman koledžu u Atlanti.

Prijetnje bombaškim napadima dovele su do otkazivanja nastave i izdavanja naredbe o odlasku u skloništa.

Na pomenutim univerzitetima nisu se dogodile eksplozije – niti su pronađene bombaške naprave.

Federalni istražni biro (FBI) saopštio je da je obaviješten o prijetnjama upućenim u ponedeljak zbog kojih je bila prekinuta nastava i pokrenuta istraga nadležnih službi.

"FBI je svjestan prijetnji bombama širom zemlje i u saradnji sa agencijama za primjenu zakona radimo na rješavanju tih slučajeva. Građane podsjećamo da, ukoliko primijete bilo šta sumnjivo, odmah prijave”, navedeno je u saopštenju te agencije.

Slična situacija dogodila se u ponedeljak – kada je nastava prekinuta na desetinama američkih univerziteta.

"Časovi su otkazani, a studenti treba da ostanu u svojim sobama dok traje istraga. Univerzitetske aktivnosti su suspednovane do daljeg, a ulazak na kampus univerziteta biće ograničen”, objavili su neke od obrazovnih ustanova na svojim internet stranicama.

Poslije provjera, visokoškolske ustanove objavile su da će u utorak nastaviti rad – što je trajalo do trenutka kada su prijetnje ponovljene.

Nekoliko školskih ustanova slične pozive su dobijale početkom januara – kada se ispostavilo da su bile neutemeljene.

U tekstu su korištene informacije agencije AP.
  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG