Linkovi

Niko nije došao na proslavu rođendana Orbana i pet godina od inauguracije Vučića


Prijedor, 31. maj 2022.
Prijedor, 31. maj 2022.

Na skupu u Prijedoru na kojem je trebala biti organizirana proslava rođendana premijera Mađarske Viktora Orbana i vlasnika Televizije Pink iz Srbije Žejlka Mitrovića, kao i pet godina od inauguracije predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, niko se nije pojavio u utorak 31. maja.

Organizator skupa Omladinska organizacija "Princip" iz Prijedora nije došla na najavljeni skup, koji je zakazan isti dan kada se u Prijedoru obilježava Dan bijelih traka u znak sjećanja na žrtve, civila nesrpske nacionalnosti, ubijene u gradu na sjeverozapadu BiH tokom rata od 1992. do 1995. godine.

Policijska uprava Prijedor pozvala je ranije građane da tokom održavanja javnih skupova, ne ugrožavaju svoju i sigurnost drugih, da poštuju naredbe policijskih službenika na terenu i da se ponašaju u skladu sa zakonskim propisima.

U saopćenju policije se navodi da su bila najavljena tri javna skupa na Trgu majora Zorana Karlice.

Od 8 do 9 je održan skup povodom obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv duhanskog dima.

Od 12 do 13 sati će biti obilježen Dan bijelih traka. Riječ je o simboličnom okupljanju u znak sjećanja na 3.176 ubijenih Prijedorčana, civila nesrpske nacionalnosti, koji su tokom rata u Prijedoru morali istaknuti bijele trake na nadlaktici ili bijela platna na svojim domovima.

Zabranjena šetnja u znak sjećanja na žrtve nesrpske nacionalnosti

Policijska uprava Prijedor 30. maja je izdala rješenje kojim se zabranjuje šetnja građanima Prijedora prilikom obilježavanja Dana bijelih traka u tom gradu 31. maja, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa Fikret Bačić, predsjednik Udruženja ubijene djece Prijedora, u ime organizatora događaja.

To je prvi put nakon devet godina da u Prijedoru na Dan obilježavanja bijelih traka neće biti šetnje.

Dan bijelih traka obilježava se u znak sjećanja na 31. maj 1992. godine, kada je krizni štab Prijedora, na čelu sa Srpskom demokratskom strankom (SDS), izdao naredbu kojom je nesrpskom stanovništvu naređeno isticanje bijelog platna na domovima.

Istom naredbom Bošnjaci i Hrvati su na javnim mjestima na nadlakticama morali nositi bijele trake.

U zločinima koji su uslijedili u Prijedoru i okolnim mjestima ubijeno je 3.176 osoba, među kojima je 102 djece. Oko 30.000 Prijedorčana nesrpske nacionalnosti prošlo je kroz logore Trnopolje, Omarska i Keraterm.

Za zločine počinjene u logorima na području Prijedora, u Hagu je osuđeno 11 osoba, a pred Sudom BiH još četiri, nakon što je njihov predmet iz Haškog tribunala prebačen na Sud BiH.

XS
SM
MD
LG