Linkovi

Predmet Respiratori: Ukupno 15 godina zatvora, sudija Perić izdvojio mišljenje, odgovor Ambasade SAD na optužbe


Arhiv - Fadil Novalić i branioci dolaze u Sud BiH (Foto: BIRN BiH)
Arhiv - Fadil Novalić i branioci dolaze u Sud BiH (Foto: BIRN BiH)

Sud BiH je u srijedu krivim proglasio Fadila Novalića, Fahrudina Solaka, Fikreta Hodžića za zloupotrebe prilikom nabavke kineskih respiratora u vrijeme pandemije.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić osuđen je na četiri godine zatvora, suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak na šest godina zatvora, a vlasnik Srebrene maline Fikret Hodžić na pet godina zatvora.

Proglašeni su krivim za zloupotrebu položaja, a oslobođeni za udruživanje radi činjenja krivičnih djela, primanje nagrade za trgovinu utjecajem, kao i za pranje novca.

Solak je dodatno proglašen krivim za krivotvorenje isprave.

Presudom su, očekivano, nezadovoljni branioci, ali i tužioci koji će se žaliti na oslobađajuće dijelove.

Sud je zaključio da su Novalić i Solak preferirali Srebrenu malinu prilikom nabavke respiratora, koji se, kako se navodi u osuđujućem dijelu presude, nisu mogli koristiti za pacijente koji su teže oboljeli od korona virusa.

Krivice za nesavjestan rad u službi oslobođena je Jelka Milićević, ministrica finansija Vlade Federacije BiH. Milićević je bila optužena „jer je svjesnim kršenjem zakona i drugih propisa omogućila ovakvu nabavku respiratora”.

Novalić se nije pojavio na izricanju presude.

Novalić su se sudilo da je koristeći okolnosti proglašenja pandemije, kao i kapacitete ovlasti premijera u Vladi Federacije BiH osmislio plan nezakonite isplate budžetskih sredstava za opremu za borbu protiv korona virusa.

U namjeri sticanja imovinske koriste, tom planu su se pridružili Hodžić i Solak, koji je u to vrijeme bio direktor Federalne uprave civilne zaštite, tvrdili su tužioci.

Perićevo izdvojeno mišljenje

Sudsko vijeće činili su: Branko Perić, kao predsjedavajući, te Goran Radević i Braco Stupar kao članovi.

Sudija Perić je pročitao svoje izdvojeno mišljenje iako to nije praksa Suda BiH prilikom izricanja presuda.

Obrazlažući razloge zbog kojih je bio za oslobađajuću presudu, Perić je rekao kako svaka zloupotreba ne mora biti i krivično djelo. Rekao je kako je uvjerenja da se tužioci nisu dokazali kako su se Novalić i drugi udružili kako bi na kriminalan način nabavili respiratore. Naveo je kako mnogo toga nije jasno iz viber poruka optuženih koje je tokom suđenja predstavilo Tužilaštvo.

Komentari Odbrane nakon presude

Razočarani presudom, branioci su najavili ulaganje žalbi.

„Razočarana sam odlukom i zahvaljujem se na hrabrosti sudiji Branku Periću da iznese izdvojeno mišljenje”, rekla je Mirna Avdibegović, braniteljica Hodžića.

Presudom je Srebrena malina u vlasništvu Hodžića kažnjenja sa 200.000 maraka i firmi je naloženo da vrati zarađeni novac od zarade na respiratorima, 700.000 maraka.

Novalićeva braniteljica Vasvija Vidović je prvostepenu presudu stavila u politički kontekst, nabrajajući političare koji su javno podržavali optužbe.

„I povrh sve toga, kao što te čuli i od predsjednika Vijeća, potpuno neprimjereno, za jedan živi predmet, u toku krivičnog postupka, Ambasada Sjedinjenih Američkih Država. Žalosno, žalosno, jer je to protiv svih pravila da se miješa u jedan predmet”, rekla je Vidović.

Sudija Perić je u izdvojenom mišljenju rekao kako je Američka ambasada tužioce iz predmeta Respiratori proglasila herojima mjeseca u augustu 2021.

Odgovor Američke ambasade

Reagovala je Američka ambasada, ocijenivši optužbe da utiče na sudske predmete kao lažne i obmanjujuće.

Ambasada odgovara kako podržava nezavisne i hrabre institucije za provođenje zakona koje istražuju, procesuiraju i kažnjavaju korupciju, koja kako navodi, muči demokratiju i ekonomiju BiH.

Prvostepena presuda Suda BiH u predmetu Respiratori dolazi nakon dvogodišnjeg iznošenja dokaza Tužilaštva i Odbrane optuženih.

Tužioci su otvorili istragu o nabavci respiratora nakon medijskih izvještaja i ogromnog interesovanja javnosti, a da je Poljoprivredno gazdinstvo Srebrena malina obavila posao nabavke 100 kineskih respiratora vrijednosti 10,5 miliona maraka prva je izvijestila novinarka Fokusa Semira Degirmendžić.

Respiratori su isporučeni tokom maja i aprila 2020. godine u trenucima dok se zdravstvo suočavalo sa nedostatkom respiratora u pandemiji.

Respiratori nakon isporuke na sarajevskom aerodromu. (Foto: Vlada FBiH)
Respiratori nakon isporuke na sarajevskom aerodromu. (Foto: Vlada FBiH)

„Ovo je respirator koji snabdijeva dva pacijenta odjednom”, rekao je Novalić prilikom isporuke respiratora koje je kupila Vlada Federacije BiH.

Međutim, sporni respiratori su u funkciju stavljeni tek godinu poslije.

Predmet od Tužilaštva Kantona Sarajevo preuzima Tužilaštvo BiH i optužnicu podiže u decembru 2020. godine, navodeći kako se respiratori ne mogu koristiti za ono za što su nabavljeni – liječenje oboljelih od koronavirusa.

Arhiv - Fahrudin Solak dolazi su u Sud BiH. (Foto: BIRN BiH)
Arhiv - Fahrudin Solak dolazi su u Sud BiH. (Foto: BIRN BiH)

Završne riječi uoči presude

U završnim riječima tužilac Mirza Hukeljić rekao je: „Kompletan sistem je izigran da bi se isplatio novac nekome…”

Tužilaštvo je također u završnim riječima navelo kako je bio dovoljan poziv ili sms poruka da se dodijeli posao podobnom, firmi koja se nikada nije bavila uvozom medicinskih sredstava.

Negirajući optužbe, premijer Novalić je u završnoj riječi rekao kako je riječ o političkom projektu.

„Cilj projekta je bio diskvalifikacija Novalića”, rekao je premijer Federacije BiH.

Arhiv - Fikret Hodžić ispred Suda BiH. (Foto: BIRN BiH)
Arhiv - Fikret Hodžić ispred Suda BiH. (Foto: BIRN BiH)

Braniteljica Hodžića, Mirna Avdibegović rekla je kako nikakvi zakoni nisu prekršeni. Ona je rekla kako su i druge firme u vrijeme pandemije, kao i Srebrena malina, odlučile da prošire djelatnost nabavaljujući medicinsku opremu.

I drugi branioci su tokom suđenja isticali kako Tužilaštvo nije dokazalo svoje tvrdnje iz optužnice.

Neke informacije u izvještaju dolaze od BIRN-a BiH.
XS
SM
MD
LG