Linkovi

SAD: Wisconsin kao moguća prekretnica


Tedu Cruzu mnogo više glasova od Donalda Trumpa, za Bernie Sandersa pobjeda u Wisconsinu još jedan veliki podsticaj.

Ted Cruz, Republikanac, i Bernie Sanders, Demokrata, pobjednici su primarnih, unutarstranačkih glasanja o kandidatima za narednog predsjednika Sjedinjenih Američkih Država, održanih u saveznoj državi Wisconsin. Cruz je dobio mnogo više glasova od, i dalje vodećeg, Donalda Trumpa čime su uvećane šanse da konvencija Republikanske stranke u julu bude skup na kome će se definitivno odlučiti o predsjedničkom kandidatu te stranke i prevazići sadašnje unutarstranačke podjele i razlike. Za Bernie Sandersa, pobjeda u Wisconsinu je veliki podsticaj u nastojanjima da, u okviru preizborne kampanje Demokrata, dostigne i prestigne još uvijek vodeću Hillary Clinton.

Ted Cruz je i sinoć, nakon saopštavanja rezulzata, još jednom ponovio ključnu ocjenu koju je izgovarao i ranije:

"Noćas prekretnica. Noćas poruka vrijednih Amerikanki i Amerikanaca Wisconsina svim Amerikancima. Imamo izbor, realan izbor. Ja sam sve više i više ubijeđen da ću osvojiti 1.237 delegatskih glasova potrebnih da osvojim i predsjedničku nominaciju Republikanske stranke."

Jučerašnji poraz je do sada najteži gubitak Donalda Trumpa. Njegov pohod na stranačku nominaciju je uzdrman i sada je vjerojatnija mogućnost da se o predsjedničkom kandidatu Republikanske stranke odluči tek na julskoj konvenciji. Iz Trumpovog izbornog štaba saopšteno je da je Ted Cruz "trojanski konj" koji, uz podršku republikanskog establišmenta, pokušava da Donaldu Trumpu ukrade predsjedničku nominaciju. Trump se nije obraćao simpatizerima nako saopštavanja rezultata glasanja. Sa novinarima je razgovarao na jednom glasačkom mjestu tokom glasanja. I on je ponovio ono što je isticao i ranije:

"Naša kampanja teče vrlo dobro i za mnoge ja sam broj jedan. Ono o čemu niko ne govori su do sada dobijeni glasovi. Ja imam milione glasova više od bilo koga."

Joh Kasich, treći predsjednički kandidat Republikanaca, u Wisconsinu je dobio ubjedljivo najmanje glasova.

Na drugoj, demokratskoj strani, još jedno slavlje za Bernie Sandersa u nastojanju da dohvati doveću Hillary Clinton. Sanders je uvjeren da to, uy jo[ jaču podršku simpatizera, može:

„Ako probudimo Amerikance, ako se radnici, srednja klasa, stari i mladi počnu dizati, zahtijevati, izlaziti na glasališta i glasati u velikom broju, nema ničega što ne možemo postići i ostvariti."

Sanders ima razloga za optimizam. Od posljednjih sedam, pobijedio je na šest primarnih glasanja. Hillary Clinton jučer nije bila u Wisconsinu. Vodila je kampanju u New Yorku. Primarni izbori u toj saveznoj državi su 19. aprila. Osim na Bernie Sandersa, mislila je i na Donalda Trumpa:

"Suviše mnog ljudi pokušava podijeliti Amerikance, okrenuti jedne protiv drugih. Trebalo bi da dođu i budu ovdje neko vrijeme. Trump, moj konkurent, Njujorčanin, trebalo bi da iz svojih oblakodera izađe na ulice New Yorka i odvoji nešto vremena za ljude ovog grada."

Unatoč zamahu koji ostvaruje Bernie Sanders, Hillary Clinton i dalje je po broju delegatskih glasova, potrebnih za predsjedničku nominaciju Demokratke stranke, podaleko ispred Sandersa.

SAD: Wisconsin kao moguća prekretnica
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:01 0:00

XS
SM
MD
LG