Linkovi

Preminuo pacijent kojem je transplantiran bubreg svinje


Hirurzi izvode prvu na svijetu genetski modificiranu transplantaciju bubrega svinje u živog čovjeka u Opštoj bolnici Massachusetts, u Bostonu, 16. marta 2024.
Hirurzi izvode prvu na svijetu genetski modificiranu transplantaciju bubrega svinje u živog čovjeka u Opštoj bolnici Massachusetts, u Bostonu, 16. marta 2024.

Prvi živi pacijent kojem je transplantiran genetski modificirani svinjski bubreg umro je dva mjeseca nakon zahvata, saopštila je američka bolnica koja ga je izvršila.

"General Mass je duboko ožalošćen zbog iznenadne smrti gospodina Ricka Slaymana. Nemamo naznaka da je to rezultat njegove nedavne transplantacije", navodi se u saopštenju bolnice u Bostonu objavljenom u subotu kasno.

Prvi put u svijetu, hirurzi u Općoj bolnici Massachusetts u martu uspješno su transplantirali genetski uređen svinjski bubreg u Slaymana, koji je u to vrijeme imao 62 godine i patio od završne faze bolesti bubrega.

"Slayman će zauvijek biti viđen kao svjetionik nade za bezbroj transplantiranih pacijenata širom svijeta i mi smo duboko zahvalni na njegovom povjerenju i spremnosti da unaprijedi polje ksenotransplantacije", navodi se u saopštenju bolnice.

Nedostatak organa je hroničan problem širom svijeta, a Mas General je u martu rekao da je na listi čekanja za transplantaciju bubrega više od 1.400 pacijenata.

Bubreg svinje koji je korišten za transplantaciju obezbijedila je biotehnološka kompanija iz Massachusettsa pod nazivom eGenesis i modificiran je kako bi se uklonili štetni svinjski geni i dodali određeni ljudski geni, navodi bolnica.

Slayman, koji je bolovao od dijabetesa tipa 2 i hipertenzije, dobio je transplantirani ljudski bubreg 2018. godine, ali je počeo otkazivati pet godina kasnije.

Kada je bolnica objavila uspješnu transplantaciju u martu, Slayman je rekao da je pristao na proceduru "ne samo kao način da mu se pomogne, već i kao način da se pruži nada hiljadama ljudi kojima je transplantacija potrebna da prežive".

Više od 89.000 pacijenata bilo je na nacionalnoj listi čekanja za bubrege od marta ove godine, prema web stranici američkog Ministarstva zdravlja.

XS
SM
MD
LG