Linkovi

Vijesti

Preminuo bivši američki senator Richard Lugar

Bivši republikanski senator iz Richard Lugar

Bivši republikanski senator Richard Lugar, koji je tokom svoje duge karijere u Senatu bio veoma uticajan u američkoj spoljnoj politici, preminuo je u nedjelju u 88 godini.

Lugarov centar, nevladina organizacija sa sjedištem u Washingtonu, saopštila je da je Lugar preminuo u bolnici u Virginiji, od komplikacija povezanih sa hroničnim neurološkim poremećajem CIDP.

Lugar je od 1968. do 1975. godine bio gradonačelnik Indianapolisa, prije duge karijere u Senatu od 1977. do 2013. godine. Bio je senator iz Indiane sa najdužim mandatom.

Bio je umjeren i uticajan republikanski glas u spoljnoj politici, a predsjedavao je i senatskim Odborom za spoljnu politiku, kao i Odborom za poljoprivredu. Takođe se neuspješno kandidovao za predsjedničku nominaciju Republikanske stranke 1996. godine.

Karijeru u Senatu okončao je poslije kandidature za šesti mandat, 2012. godine, kada ga je porazio kandidat konzervativnog pokreta "čajanka", koji nije podržavao Lugarovu spremnost na kompromis sa Demokratskom strankom.

Lugar je na položaju senatora pokušavao da spriječi širenje nuklearnog oružja, a njegov najveći uspjeh, postignut sa demokratskim senatorom Samom Nunnom, je usvajanje zakona 1991. godine, pod kojim su Sjedinjene Države platile za eliminaciju nuklearnog oružja iz bivšeg Sovjetskog Saveza, kao i hemijskog i biološkog oružja.

Zakon je trebalo da spriječi da nuklearno oružje iz Rusije, Ukrajine, Belorusije i Kazahstana dospije u ruke neprijateljskih država ili ekstremista. Do okončanja Lugarove karijere u Senatu, deaktivirano je oko 7.600 nuklearnih bojevih glava, uništeno 2.300 projektila i 24 lokacije za skladištenje nuklearnog oružja.

Kada je napustio Senat, u januaru 2013. godine, Richard Lugar je imao 80 godina. Po okončanju političke karijere, osnovao je Lugarov centar koji se bavio globalnim pitanjima kao što su sprječavanje širenja oružja, snabdijevanje hranom, strana pomoć.

Richard Lugar je rođen u Indianapolisu, 4. aprila 1932. godine. Studirao je na Pembroke koledžu na univerzitetu Oxford, a od 1957. do 1960 godine, je služio u mornarici kao obavještajac. Bio je oženjen i imao četiri sina.

See all News Updates of the Day

Prve podjele u venecuelanskoj opoziciji

Nicolas Maduro

Grupa manjih venecuelanskih opozicionih partija stupila je u pregovore s vladom predsjednika Nicolasa Madura bez pristanka opozicionog lidera Juana Guaida, kog podržavaju SAD.

Predstavnici nekoliko stranaka i Madurovi bliski saradnici su danas potpisali dogovor u prisustvu stranih diplomata.

Taj dogovor je prva značajna pukotina u venecuelanskoj opoziciji otkako se Guaido, predsjednik parlamenta, na mitingu u januaru proglasio za šefa države, navodeći da to čini zbog navodne izborne krađe na prošlogodišnjim predsjedničkim izborima.

Juan Guaido
Juan Guaido

Guaido je ubrzo dobio priznanje SAD i više od 50 drugih država.

Razgovori će se fokusirati na reformu izborne komisije i pronalaženje rješenja za pat poziciju uzrokovanu stvaranjem provladine ustavotvorne skupštine kao protivteže parlamentu u kom većinu ima opozicija.

Novi šef Delegacije EU u BiH predao kopije akreditivnih pisama

Šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler

Novi šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH Johann Sattler predao je danas kopije akreditivnih pisama u Minisistarstvo vanjskih poslova BiH,

Sattler će naslijediti Lars Gunnara Wigemarka koji je dužnost šefa Delegacije i specijalnog predstavnika EU u BiH obnašao od 1. marta 2015. godine do kraja augusta ove godine.

Sattler Diplomirao je i magistrirao političke nauke i slavenske jezike na Univerzitetu u Innsbrucku 1994. godine, te je završio postdiplomski studij iz naprednih međunarodnih studija na Diplomatskoj akademiji u Beču, stoji u njegovoj biografiji. Doktoriraro je političke nauke na Univerzitetu u Beču 2008. godine.

Tokom prethodnog iskustva, te svog prethodnog mandata kao austrijski ambasador u Albaniji, ambasador Sattler se posebno fokusirao na zapadni Balkan.

U Ministarstvu vanjskih poslova Austrije počeo je raditi 1996. godine, u Odjelu za ljudska prava. Promatračkoj misiji Europske zajednice se priključuje 1997. godine, u sklopu koje biva angažiran u Sarajevu i Tirani. U skorije vrijeme, radio je kao šef Odjela za Zapadni Balkan pri Direkciji za istočnu i jugoistočnu Europu u Ministarstvu vanjskih poslova Austrije. U Albaniji je preuzeo ambasadorsku dužnost 2016. godine.

Rođen je 1969. godine u Austriji. Pored maternjeg njemačkog jezika, ambasador Sattler tečno govori engleski i ruski, te poznaje bosanski/hrvatski/srpski i albanski.

Radnici General Motorsa u štrajku

The General Motors logo at the company's world headquarters in Detroit.

Članovi Ujedinjenog sindikata u auto-industriji (UAW), započeli su štrajk u ponedjeljak protiv General Motorsa, dok dvije strane ostaju podijeljene po pitanju uslova novog ugovora.

Razgovori bi trebalo da se nastave u ponedjeljak, ali postrojenja za proizvodnju automobila u devet država ostaće ugašena, dok gotovo 50.000 radnika neće raditi.

Potpredsjednik sidnikata Terry Dittes rekao je da je odluka o štrajku bila posljednji, ali neophodan potez. Sindikat želi bolje plate i zdravstvenu zaštitu, kao i bezbjednost na radu i podjelu profita.

General Motors je saopštio da je ponudio povećanje plata, raspodjelu profita i dobre zdravstvene benefite, zajedno sa milijardama dolara investicija u postrojenja za proizvodnju, što bi dovelo do novog zapošljavanja.

Posljednji štrajk radnika u General Motorsu dogodio se 2007. godine.

Ugovori sindikata sa Fordom i Fiat Chryslerom takođe je trebalo da uskoro isteknu, ali su produženi na neodređeno vrijeme. Svaki ugovor koji se postigne sa General Motorsom služiće kao model u pregovorima sa drugim kompanijama.

Iran: Nije predviđen sastanak Trumpa i Rouhanija u UN

Donald Trump i Hassan Rouhani

Nije predviđen sastanak predsjednika SAD Donalda Trumpa i Irana Hassana Rouhanija na margini zasjedanja Generalne skupštine UN kasnije ovog mjeseca, rekao je danas portparol iranskog minsitarstva spoljnih poslova.

"Nismo predvidjeli taj susret i ne vjerujem da će taj tip stvari da se dogodi u New Yorku", rekao je portparol Abbas Mousawi i nazvao izvještaje o mogućem susretu Trampa i Rouhanija čistom spekulacijom, prenosi AP.

U New Yorku se u utorak otvara 74. zasedanje Generalne skupštine UN.

SAD su ranije navele da ostaju otvorene za pregovore sa Iranom.

Trump je u twitter poruci juče napisao: "Lažne vijesti javljaju da sam ja spreman da se sastanem sa Iranom. Bez uslova. To je netačno (kao obično)".

Tenzije u Persijskom zalivu porasle su poslije napada na ključne naftne objekte u Saudijskoj Arabiji ovog vikenda, za koje Amerika smatra da je odgovoran Iran. Iran odbacuje te tvrdjnje.

Za napad su odgovornost preuzeli jemenski Huti pobunjenici, koje podržava Iran. Oni su naveli da su im meta napada dronovima bili saudijsko naftno postrojenje i naftno polje.

Johnson kao Hulk: Britanija izlazi iz EU 31. oktobra

Britanski premijer Boris Johnson

Britanski premijer Boris Johnson se u intervjuu za list Mail on Sunday uporedio sa junakom iz stripova "Nevjerovatnim Hulkom" , da bi naglasio odlučnost da Britaniju izvede iz Evropske unije 31. oktobra.

Kako prenosi list, Johnson je rekao da će pronaći način da zaobiđe nedavno usvojeni zakon u parlamentu koji ga obavezuje da odloži Brexit, ako ne bude dogovora o raskidu sa EU do 19. oktobra.

Zatim je podvukako paralele između situacije u zemlji i fiktivnog naučnika Brucea Banner​a koji, kada se razbijesni, postoje superjunak "Nevjerovatni Hulk" koji razara sve pred sobom.

"Hulk postaje snažniji, što je bjesniji. Hulk uvijek pobjegne, bez obzira koliko čvrsto je vezan - i to je slučaj sa našom zemljom. Izaći ćemo 31 oktobra", poručio je Johnson.

Britanski parlament je više puta odbio da usvoji sporazum o Brexitu, koji je bivša premijerka Theresa May postigla sa Briselom, a ovog mjeseca je odbacio mogućnost da zemlja napusti EU bez sporazuma - što je izazvalo veliko nezadovoljstvo mnogih Britanaca koji su pre više od tri godine glasali za Brexit.

Johnson želi da iskoristi to nezadovoljstvo da bi osvojio većinu na vanrednim parlamentarnim izborima, ali su opozicione partije za sada uspjele da spriječe njegove napore da se sazovu izbori.

Liberalno demokratska partija, koja ima 18 od 650 mjesta u parlamentu, u u međuvremenu je zaoštrila stav protiv Brexita i najavila da će zaustaviti proces izlaska zemlje iz EU ako osvoji vlast na izborima i da će zaustaviti bilo koji sporazum o Brexitu koji Johnson postigne.

Za politiku zaustavljanja Brexita glasala je ubjedljiva većina članova stranke, na partijskoj konferenciji u nedjelju.

Učitajte još

XS
SM
MD
LG