Linkovi

Preminuo bivši američki senator Richard Lugar


Bivši republikanski senator iz Richard Lugar
Bivši republikanski senator iz Richard Lugar

Bivši republikanski senator Richard Lugar, koji je tokom svoje duge karijere u Senatu bio veoma uticajan u američkoj spoljnoj politici, preminuo je u nedjelju u 88 godini.

Lugarov centar, nevladina organizacija sa sjedištem u Washingtonu, saopštila je da je Lugar preminuo u bolnici u Virginiji, od komplikacija povezanih sa hroničnim neurološkim poremećajem CIDP.

Lugar je od 1968. do 1975. godine bio gradonačelnik Indianapolisa, prije duge karijere u Senatu od 1977. do 2013. godine. Bio je senator iz Indiane sa najdužim mandatom.

Bio je umjeren i uticajan republikanski glas u spoljnoj politici, a predsjedavao je i senatskim Odborom za spoljnu politiku, kao i Odborom za poljoprivredu. Takođe se neuspješno kandidovao za predsjedničku nominaciju Republikanske stranke 1996. godine.

Karijeru u Senatu okončao je poslije kandidature za šesti mandat, 2012. godine, kada ga je porazio kandidat konzervativnog pokreta "čajanka", koji nije podržavao Lugarovu spremnost na kompromis sa Demokratskom strankom.

Lugar je na položaju senatora pokušavao da spriječi širenje nuklearnog oružja, a njegov najveći uspjeh, postignut sa demokratskim senatorom Samom Nunnom, je usvajanje zakona 1991. godine, pod kojim su Sjedinjene Države platile za eliminaciju nuklearnog oružja iz bivšeg Sovjetskog Saveza, kao i hemijskog i biološkog oružja.

Zakon je trebalo da spriječi da nuklearno oružje iz Rusije, Ukrajine, Belorusije i Kazahstana dospije u ruke neprijateljskih država ili ekstremista. Do okončanja Lugarove karijere u Senatu, deaktivirano je oko 7.600 nuklearnih bojevih glava, uništeno 2.300 projektila i 24 lokacije za skladištenje nuklearnog oružja.

Kada je napustio Senat, u januaru 2013. godine, Richard Lugar je imao 80 godina. Po okončanju političke karijere, osnovao je Lugarov centar koji se bavio globalnim pitanjima kao što su sprječavanje širenja oružja, snabdijevanje hranom, strana pomoć.

Richard Lugar je rođen u Indianapolisu, 4. aprila 1932. godine. Studirao je na Pembroke koledžu na univerzitetu Oxford, a od 1957. do 1960 godine, je služio u mornarici kao obavještajac. Bio je oženjen i imao četiri sina.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG