Linkovi

Preminula jedanaesta žrtva masovnog ubistva blizu Los Angelesa, motiv nejasan


Stanovnici Monterey Parka ostavljaju cvijeće ispred plesnog studija Star, 23. januar 2023.
Stanovnici Monterey Parka ostavljaju cvijeće ispred plesnog studija Star, 23. januar 2023.

Istražitelji u Kaliforniji pokušavaju da utvrde zašto je 72-godišnji muškarac otvorio vatru u popularnoj plesnoj dvorani blizu Los Angelesa i ubio 11 osoba prije nego što je izvršio samoubistvo više sati kasnije. 

Jedanaesta osoba je podlegla ranama u ponedjeljak. Policija je pretražila njegovu kuću u nadi da će otkriti motiv za jedno od najgorih masovnih ubistava u toj državi.

Šerif okruga Los Angeles Robert Luna rekao je da je i dalje nepoznat motiv masakra tokom proslave lunarne Nove godine, koji je u subotu veče počinio napadač identifikovan kao Huu Can Tran.

Međutim, gradonačelnik Moneterey Parka Henry Lo izjavio je da istražitelji razmatraju "lične odnose", kao mogući motiv.

Tran, stanovnik mjesta Hemet u Kaliforniji, koji je često dolazio u tu plesnu dvoranu, možda je želio da ubije svoju bivšu suprugu, rekao je Lo.

Zvaničnici su u ponedjeljak radili na identifikaciji osoba koje su ubijene u plesnoj dvorani u gradu Monterey Park, koji je 11 kilometara udaljen od Los Angelesa.

Broj žrtava mogao je da bude mnogo veći. Oko 20 minuta nakon pucnjave u Monterey Parku, Tran je ušao u još jedan plesni klub u obližnjem gradu Alhambra.

Međutim, prisutni građani su mu oteli pištolj prije nego što je mogao da zapuca. Zatim je pobjegao.

Oko 12 sati kasnije, policajci u gradu Torrance, također blizu Monterey Parka, prišli su bijelom kombiju koji je Tran vozio. Zatim su čuli pucanj, kada je osumnjičeni izvršio samoubistvo.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG