Linkovi

Preminula američka glumica Rakel Velč, seks simbol 1960-ih


ARHIVA: Rakel Velč u Parizu, 15. januara 1970.
ARHIVA: Rakel Velč u Parizu, 15. januara 1970.

Rakel Velč, holivudska glumica koja je postala svjetski seks simbol ere 1960-ih i 70-ih, preminula je u svojoj kući u srijedu poslije kraće bolesti , objavio je filmski magazin Variety. Vijest je potvrdila i francuska novinska agencija AFP, pozivajući se na njenog menadžera.

Rakel Velč je skrenula pažnju filmske publike zahvaljujući ulozi u naučno-fantastičnom filmu iz 1966 "Fantastično putovanje", ali joj je iste godine slavu donijela drama "Milion godina prije nove ere", iako je u njoj ukupno izgovorila tri rečenice. Odjevena u bikini od jelenske kože, uspješno je pobjegla praistorijskim pterodaktilima, ali nije izmakla budnom oku publike.

Mislila sam da je to neozbiljni ep sa dinosaurusima koji ćemo jednog dana moći da stavimo pod tepih", izjavila je 1981. za agenciju AP.

ARHIVA: Rakel Velč na promociji filma "How to be a Latin Lover" u Los Anđelesu, 26. aprila 2017.
ARHIVA: Rakel Velč na promociji filma "How to be a Latin Lover" u Los Anđelesu, 26. aprila 2017.

"Ali nisam bila u pravu. Ispostavilo se da sam bila Bo Derek te sezone, dama u kupaćem kostimu za koju su svi rekli - bože, kakvo tijelo - i očekivali da će nestati preko noći."

Međutim, nije bilo tako, i već 1967. pojavila se u ulozi žene za kojom žudi Dadli Mur u filmu "Bedazzled", i kao tajni agent u seksi parodiji na špijunske filmove “Fathom”.

Zahvaljujući svojoj ljepoti i oblinama privukla je pažnju pop kulture a Playboy je krunisao za najpoželjniju ženu 70-ih, iako se nije nikada pojavila potpuno naga u tom časopisu. 2013. godine, bila je na drugom mjestu "Najprivlačnijih žena svih vremena" po izboru časopisa Men’s Health.

U filmu "Bjekstvo iz Šošenka", poster Rakel Velč prekriva ulaz u tunel koji kopaju zatvorenici, kao posljednji koje je iskoristio zatvorenik Endi Dufresni (Tim Robins), poslije Rite Hejvort i Merilin Monro.

ARHIVA - Rakel Velč u brodvejskom mjuziklu "Žena godine", 1982. godine.
ARHIVA - Rakel Velč u brodvejskom mjuziklu "Žena godine", 1982. godine.

Pored glume, bila je pjevačica i plesačica. Iznenadila je mnoge kritičare i dobila pozitivne ocjene kada je na 1981. na Brodveju odigrala glavnu ulogu u filmu "Žena godine", kao zamjena za Loren Bekol koja je bila na odmoru. Vratila se na Brodvej 1997, ulogom u mjuziklu "Viktor Viktorija."

Obožavaoci odaju počast Rakel Velč na Tviteru, između ostalih TV voditeljka Rozi O’Donel, glumac Kris Meloni i reditelj Pol Fejg, koji je sarađivao sa Velč na filmu "Sabrina, tinejdžerka veštica". "Izgubili smo pravu ikonu", napisao je Fejg, koji je Velč opisao "plemenitu, duhovitu i pravu superzvijezdu, u koju je bio zaljubljen veći dio svog detinjstva."

Rakel Velč je imala za sobom četiri braka, i ima dvoje djece, Dejmona i Tani Velč. Tani je takođe postala glumica i imala jednu od glavnih uloga u filmu "Čahura" iz 1985.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG