Linkovi

Premijer Slovačke operisan poslije atentata i „više nije životno ugrožen”


Transport slovačkog premijera Roberta Fica u bolnicu.
Transport slovačkog premijera Roberta Fica u bolnicu.

Slovački premijer Robert Fico, koji je u srijedu ranjen iz vatrenog oružja, više nije u životnoj opasnosti, rekao je jedan član njegovog kabineta.

Fico je ranjen sa pet metaka i hitno je operisan u bolnici u mjestu Banska Bistrica.

„Bio sam šokiran. Na sreću, koliko znam, operacija je prošla dobro i pretpostavljam da će na kraju preživjeti. Trenutno nije životno ugrožen”, rekao je zamjenik premijera Tomas Taraba za BBC, prenosi Reuters.

Portal Aktuality.sk citirao je neimenovanog izvora koji također tvrdi da je Fico u stabilnom stanju poslije operacije.

Slovačka vlada je ranije saopštila da je Fico u životnoj opasnosti.

„Na premijera Roberta Fica danas je pokušan atentat posle sednice vlade u Handlovi”, navodi se u saopštenju vladine kancelarije.

Dodaje se da je Fico prebačen u Banjsku Bistricu jer bi transport do Bratislave predugo trajao „s obzirom na neophodnost akutne intervencije”.

U izvještajima slovačke TV stanice TA3 navodi se da je Fico (59) pogođen u stomak nakon što su četiri hica ispaljena ispred Doma kulture u mjestu Handlova, oko 150 kilometara sjeveroistočno od glavnog grada, gdje se lider sastao sa pristalicama.

Osumnjičeni je priveden, navodi se u saopštenju.

Službenici sigurnosti premještaju slovačkog premijera Roberta Fica u automobil nakon incidenta s pucnjavom, nakon sastanka slovačke vlade u Handlovi, Slovačka, 15. maja 2024. (REUTERS/Radovan Stoklasa)
Službenici sigurnosti premještaju slovačkog premijera Roberta Fica u automobil nakon incidenta s pucnjavom, nakon sastanka slovačke vlade u Handlovi, Slovačka, 15. maja 2024. (REUTERS/Radovan Stoklasa)

Zamjenik predsjednika parlamenta Luboš Blaha potvrdio je incident tokom sjednice parlamenta i odložio je do daljnjeg, javila je slovačka novinska agencija TASR.

Reporter dnevnih novina Dennik N čuo je pucnjavu, a zatim vidio spasioce kako nose premijera do automobila.

Jedan od očevidaca rekao je za agenciju Reuters da je čuo nekoliko pucnjeva i da je vidio čoveka koga je policija privela.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG