Linkovi

Premijer Slovačke i dalje stabilno i u teškom stanju


Spasioci na kolicima prevoze slovačkog premijera Roberta Fica u bolnicu pošto je poslije teškog ranjavanja u atentatu dovezen helikopterom, u grandu Banska Bistrica, u centralnoj Slovačkoj, 15. maja 2024.
Spasioci na kolicima prevoze slovačkog premijera Roberta Fica u bolnicu pošto je poslije teškog ranjavanja u atentatu dovezen helikopterom, u grandu Banska Bistrica, u centralnoj Slovačkoj, 15. maja 2024.

Slovački ljekari sastaće se u ponedjeljak kako bi procijenili zdravstveno stanje premijera Roberta Fica i razgovarali o mogućnosti njegovog transporta iz Banske Bistrice u glavni grad Bratislavu, izvestili su u petak lokalni mediji.

Fico je i dalje u teškom, ali stabilnom stanju i može malo da govori, rekao je u četvrtak novoizabrani predsjednik zemlje Peter Pelegrini, dan poslije atentata koji je šokirao Evropu.

Lokalni mediji javili su da će ljekarska komisija u ponedjeljak proceniti njegovo stanje i odluči da li bi mogao da bude prevezen iz centralnog slovačkog grada Banske Bistrice u Bratislavu. Novinski sajt aktualiti.sk javio je da je tu informaciju dao direktor bolnice.

Bolnica u Banskoj Bistrici nije odmah odgovorila na Reutersov zahtjev za komentar.

Pucnjava je bila prvi veliki pokušaj ubistva jednog evropskog političkog lidera u posljednjih više od 20 godina i izazvala je međunarodnu osudu. Politički analitičari i zakonodavci kažu da je to razotkrilo sve grozničaviju i polarizovaniju političku klimu, kako u Slovačkoj, tako i širom Evrope.

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je javnom radiju u petak da je Fico "između života i smrti".

Orban je rekao da čak i ako se Fico oporavi, neće moći da radi mjesecima u kritičnom trenutku uoči izbora za Evropski parlament početkom sljedećeg mjeseca.

"Suočavamo se sa izborima koji će odlučiti ne samo o poslanicima u Evropskom parlamentu, već zajedno sa izborima u SAD mogu odrediti tok rata i mira u Evropi", rekao je Orban.

I Fico i Orban, kritikovali su zapadne isporuke oružja Ukrajini.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG