Linkovi

Pregovori o najvišim zvaničnicima EU prekinuti, nastavak sutra


European Union leaders attend a round table meeting at an EU summit in Brussels, Friday, June 21, 2019. EU leaders conclude a two-day summit on Friday in which they will discuss the euro-area. (Stephanie Lecocq, Pool Photo via AP)
European Union leaders attend a round table meeting at an EU summit in Brussels, Friday, June 21, 2019. EU leaders conclude a two-day summit on Friday in which they will discuss the euro-area. (Stephanie Lecocq, Pool Photo via AP)

Lideri Evropske unije (EU) ni danas nisu uspjeli dogovoriti ko će obavljati najvažnije funkcije u Uniji, a dogovori se nastavljaju sutra, javio je dopisnik Radija Slobodna Evropa iz Brisela.

Jutros je, nakon maratonskih razgovora koji su trajali od sinoć, neimenovani evropski zvaničnik kazao da su "poslije neprospavane noći i skoro 14 sati pregovora šanse za postizanje sporazuma male''.

Kako saznaje France-Presse od učesnika pregovora, postoji mogućnost da se većina složi da za novog predsjednika Evropske komisije bude imenovan Holanđanin Frans Timermans.

"Hajde da vidimo šta će biti", rekao je italijanski premijer Đuzepe Konte na tu temu kada je nakratko izašao iz sale za sastanke u sjedištu EU danas, oko vremena za doručak, prenosi AP.

Pregovori su u zastoju kod izbora budućeg predsjednika Evropskog savjeta i šefa diplomatije, navodi AFP, dodajući da se ne isključuje ni mogućnost zakazivanja još jednog samita.

Samit je juče počeo kasnije nego što je bilo planirano. Trajao je do 23.30, poslije čega je predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk tokom noći imao odvojene sastanke sa evropskim liderima.

Samit je zakazan pošto lideri Unije nisu 20. juna uspjeli da se dogovore o budućim predsjednicima Evropske komisije, Evropskog savjeta, Evropskog parlamenta i Evropske centralne banke, kao i o novoj visokoj predstavnici za spoljnu politiku i bezbjednost.

Lideri konzervativne Evropske narodne partije (EPP) umanjili su šanse da u nedjelju bude postignut dogovor o novom predsjedniku Evropske komisije, nasljedniku Žan-Klod Junkera.

Dok je domaćin samit Tusk predložio za tu funkciju kandidata lijevog centra, Holanđanina Fransa Timermansa, njemu se protive lideri Poljske, Mađarske i Rumunije zbog načina na koji je Junkerov zamjenik sprovodio politiku EU u vezi s vladavinom prava.

EPP koja je na izborima za Evropski parlament osvojila najviše glasova predložila je za šefa Evropske komisije Nijemca Manfreda Vebera, kog podržava njemačka kancelarka Angela Merkel, ali čijem izboru se protivi francuski predsjednik Emanuel Makron. Po dolasku na samit u Briselu, Merkel je rekla da "djeluje da razgovori neće baš biti laki".

Od početka razgovora u nedjelju, 30. juna rano ujutru, domaćin samita i predsjednik Saveta Evrope Donald Tusk imao je više od 30 bilateralnih sastanaka u pokušaju da postigne napredak. Tusk želi da nominacije uskoro budu okončane, nastojeći da spriječi dalju eroziju javnog povjerenja u EU uslijed neizvjesnosti Bregzita i podjele unutar bloka oko upravljanja migracijama.

Ovaj zadatak nikada nije bio lak. Imenovanja moraju uzeti u obzir političku pripadnost, geografiju - balansiranje istoka i zapada, sjevera i juga - veličinu populacije i pol. Lideri institucija EU trebalo bi da nepristrasno zastupaju interese svih zemalja članica na globalnom nivou i u Briselu.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG