Linkovi

Predstavničkom domu predstoje naporni pregovori o važnim pitanjima


Podijeljeni američki Kongres morat će se pozabaviti teškim pitanjima
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:10 0:00

Nakon što je Kevin McCarthy u subotu rano ujutro konačno uspio prikupiti dovoljnu podršku za izbor na poziciju predsjedavajućeg Predstavničkog doma Kongresa, republikanci mogu početi raditi na svojoj agendi.

Poslije četiri dana oštrih neslaganja i 15 krugova glasanja, McCarthy je prilikom polaganja zakletve straničkim kolegama i američkom narodu obećao da će držati administraciju Joea Bidena pod kontrolom.

„Pozivaćemo močvaru na odgovornost. Od povlačenja iz Afganistana do porijekla Covida i pretvaranja FBI-a u oružje”, rekao je on.

Močvara je termin koji dio konzervativnih republikanaca često koristi kada govori o administraciji u Washingtonu.

McCarthy je postao predsjedavajući zahvaljujući nizu ustupaka svojim unutarstranačkim protivnicima, što će se u narednom periodu odraziti na njegovo liderstvo. Po nekim od tumačenja dogovorenog, biće dovoljno da proceduru njegove smjene pokrene samo jedan član Predstavničkog doma.

Tokom intervjua za emisiju ABC This Week, republikanski član Predstavničkog doma Andy Barr pokušao je da umanji značaj ove mjere: „Jednostavno ćemo se vratiti na pravilo prije Pelosi, koje je važilo od 1910. godine. Ne mislim da je to uopšte pitanje u smislu stvaranja haosa”.

Čak i ako republikanci budu ujedinjeni, McCarthy će morati pronaći načine da razgovara sa Bidenovom administracijom o temama kao što su imigracija i rezanje troškova.

Scott Perry, još jedan republikanac iz Predstavničkog doma, rekao je za ABC da je to neophodno: „Radi se o tome da se pobrinemo da imamo budžet o kojem se možemo složiti i koji ne samo da kontinuirano povećava trošenje.”

Predsjednik Biden objavio je saopštenje u kojem je čestitao McCarthyju, navodeći da je „spreman da radi sa republikancima kada može”.

S druge strane, dio republikanaca planira da istražuje njegovu administraciju i članove njegove porodice.

Gostujući u emisiji NBC-a Meet the Press, lider demokraske manjine u Predstavničkom domu Hakeem Jeffries je izjavio da se nada da će zbog američkog naroda moći naći tačke slaganja sa McCarthyjem.

„Radujem se nadogradnji velikih postignuća Bidenove administracije i ako Kevin McCarthy u tom smislu želi pronaći zajednički jezik, pronaći će spremne partnere među demokratama u Predstavničkom domu“, rekao je on.

Stanovnici Washingtona su sa Glasom Amerike podijelili mišljenja o novom Predstavničkom domu.

„Kao demokrata nisam baš uzbuđen zbog novog rukovostva, ali se nadam da mogu pronaći način da rade na nekim problemima sa kojima se naša zemlja suočava. Prevashodno se nadam da neće balansirati opasne politike, posebno oko gornje granice zaduživanja”, kaže Jason Arvanites, demokrata.

„Ne mislim da ćemo vidjeti mnogo promjena u vanjskoj politici, iako mislim da će republikanci koristiti moć da bi pokušali obuzdati ilegalnu imigraciju”, kaže Steve Tyson, republikanac.

Očekuje se da će pregovori o svim osjetljivim pitanjima u 188-om sazivu Kongresa biti dugotrajni i naporni, imajući u vidu da republikanci u Predstavničkom domu u ovom trenutku imaju tijesnu većinu 222-212, uz jedno upražnjeno mjesto.

XS
SM
MD
LG